Fixa ny jord till pallkragar
När det våras ska du tänka på att alltid förbättra jorden i dina pallkragar. Alltid, alltid! Annars kommer det inte att växa bra i dem till sommaren. Så här fixar du ny jord till pallkragar.
Nu är det snart dags att starta upp min lilla pallkrageodling i köksträdgården. Efter förra årets odling och en vinters vila har innehållet i de dubbla pallkragarna nära halverats. Så funkar pallkragar, i alla fall när de är som bäst. Innan jag sår och planterar nytt måste jag fylla på med godsaker så att växterna kan ha det bra här i år. Och det måste du också göra! Regel nummer ett med pallkragar är att du behöver förbättra jorden varje år.
Läs mer: Måste man byta jord i pallkragar
Den här lilla pallkrageodlingen, med åtta pallkragar totalt, gjorde jag för att kunna visa och följa en pallkrageodling, för att ge tips om hur du kan odla i pallkragar på bra sätt. Ni som följt mig länge vet att jag egentligen inte alls gillar pallkragar, eftersom de är svårare att odla i än vanliga land rakt ner i backen. Trots att pallkragar är så populära att odla i, tycker jag att du som är ny odlare ska fundera över att göra vanliga land, istället för att sätta upp pallkragar. Konstig inledning på ett inlägg som detta, men det känns ändå viktigt att säga. Hur jag gjorde pallkrageodlingen kan du se i videon nedan.
Fyll på material
Efter en odlingssäsong har jorden i pallkragarna sjunkit ihop. Nu är det dags att fylla på nytt material! Så här gör jag:
- översta jorden i ena halvan av pallkragen grävs/krattas till andra sidan
- fyll upp med trädgårdsskräp, kompost eller gödsel
- vattna lite om materialet är torrt
- kratta tillbaka jorden
- gör likadant med andra halvan av pallkragen
- kratta ytan jämn och platta till lite med baksidan av krattan
Växtmaterialet eller gödseln kan fyllas nästan ända upp till kanten. Det sjunker ihop kommande veckor, då det trycks ihop av jordtyngden. När det är dags att så och plantera kommer det att vara i höjd med pallkragens kant.
Läs mer: Pallkragar - 4 bra tips
En sak att komma ihåg är att det är mycket bättre att gödsla och förbättra din jord på det här viset i en pallkrage, istället för att köpa några säckar jord och fylla upp med. Jord du köper på påse har näring som räcker till växterna i max fyra veckor. När du gödslar genom att gräva ner växtmaterial eller kompost aktiverar du mikrolivet i jorden, som genast sätter igång att äta upp materialet. Det ger en mullrik jord, som håller näring och fukt på mycket bättre vis än köpt jord på påse.
En bieffekt är förstås att du också får användning av ditt trädgårdsskräp.
Material att gräva ner:
- löv
- gräsklipp
- kompost
- bokashi-kompost
- hästgödsel
- kogödsel
- hönsgödsel
- ull
- gammalt täckmaterial
- ogräsrens
- växtdelar
Det som händer nu är att maskar och andra pyttesmå djur och insekter kommer att börja bearbeta materialet så det blir till ny jord. En fantastisk process. För att detta ska funka behöver pallkragarna vattnas ordentligt, så det inte blir torrt. Då blir inte kompostprocessen bra.
Läs mer: 6 grönsaker för dina pallkragar
När du sår och planterar sedan gör du det i jorden, ovanpå materialet du grävt ner. Rötterna kommer att söka sig ner i de olika lagren i pallkragen och växa väldigt fint, även om det inte är ren jord i lådan. Om ett år, när du fyller på med material på samma sätt igen, kommer det du grävt ner du att ha blivit jättefin jord.
Om du vill ha en pallkrageodling som funkar bra ska du bemöda dig med att tillföra rejält med organiskt material, och gärna vattna extra under säsongen med gödselvatten av något slag. Om du kan är det bra att undvika köpta gödsel, som pellets, vätskor, pulver och granulat, för att gödsla dina pallkragar. Använd det du har nära och bygg jord med mycket mull som hjälper dig att odla bra.
Vill du ha fler tips som hjälper dig att odla bra grönsaker, tycker jag att du ska skaffa min bok Skillnadens favoriter. Där går jag igenom femton jättefina grönsaker och berättar mer om hur du kan odla dem bra i din trädgård. Alla mina böcker finns i webbutiken och är signerade när du köper dem. Du hittar alla böcker här.
Lycka till!
/Sara Bäckmo