Odla jätte-eterneller
Evighetsblommor, pappersblommor och eterneller - kärt barn har många namn. Jätte-eternell är en vacker växt att odla för både färska och torkade blommor. Här får du tips om hur du odlar dem.
Min mamma har en stor glasburk, en sån där gammal medicinburk, i ett ännu större glasskåp i vår korridor hemma på Styrsö. Glasburken är fylld av prassliga eterneller. Det fascinerade mig som liten. Tänk att man kunde ha blommor år ut och år in i en burk utan att de blev dåliga! Att hon kallade dem evighetsblommor gjorde det hela ännu mer spännande. Nu när jag har en egen trädgård odlar jag gärna färgglada jätte-eterneller. Jag blir lika glad för dem nu som då, och får dessutom se mina barns stora ögon över blommorna som aldrig vissnar.
De prassliga blommorna i vackra färger är nästan ett måste i trädgården. En ganska liten plantering ger många vackra blommor att skörda. Förutom att de är vackra i vas, kan blommorna användas till en hel massa pyssel som är kul för stora och små. En ask torkade jätte-eterneller är en vacker present och den som förfogar över en limpistol kan skatta sysselsätta sig länge med många roliga projekt.
Om du inte vet hur jätte-eterneller ser ut när de växer kan du kika i videon ovan och i länken nedan.
Se mer: Eterneller och andra sommarblommor i ny odlingsbädd
Prasslig färgprakt
Jätte-eterneller är en ettårig växt som sås från frö på våren. Plantan formar höga smala stjälkar som växer upprätt. Bladen är mörkt gröna, smala. I toppen på stjälken växer knippen av små hårda och spetsiga knoppar fram. De skvallrar redan tidigt om vilken färg blomman kommer att ha och skimrar så väldigt vackert.
Knopparna utvecklas snabbt till lysande färgglada blommor, med torra kronblad i massor runt blommans mitt. Stjälkarna står upprätt i landet utan problem och är hyfsat tåliga också för vind.
Det finns många olika färger av jätte-eternell att välja mellan, men det är också vanligt att fröfirmorna har mixade sorter att sälja. I bilderna ovan syns mixen 'Swiss Giant' från Impecta.
Jätte-eternell heter Helichrysum och strawflower på engelska.
Odla i köksträdgården
Jätte-eterneller är kul att odla i köksträdgården eftersom de är riktiga glädjespridare med sina knalliga färger. Dessutom har de bra höjd och funkar fint som sällskap till många grönsaker. De stadiga och upprätta växtsättet passar om du vill använda eternellerna som avgränsare, liten häck eller bakgrundsväxt i en plantering.
Den enklaste odlingen av jätte-eternell är att så direkt på växtplatsen. Fröerna gror på bara några dagar om jorden är fuktig. Lättast är att så i rader, så du tydligt ser när de kommer upp och inte tar de små plantorna för ogräs.
Jätte-eternell kan också förodlas och planteras ut i landet. Då kan du vara lite friare i hur de sätts och du kan mixa både blommor och grönsaker på bättre sätt. Så jätte-eterneller på våren i pluggbrätten, krukor eller så-tråg i växthuset och plantera ut i köksträdgården när jorden blivit varm. Du kan också så jätte-eternell i vintersådd, det kan du läsa mer om i länken nedan.
Läs mer: Vinterså sommarblommor ute
Om du odlar jätte-eternell i köksträdgården kan den passa fint bland kraftiga och yviga plantor, som kål eller mangold. Som bakgrundsväxt kan den stå till exempel bakom bönor, palsternackor och squash, som alla har ganska grönt och maffigt bladverk. Då syns blommorna som fina färgklickar bakom.
Odla till snitt
Jätte-eterneller är en mycket fin växt att odla till buketter och annan användning av just blommorna. Det fina med eternellerna är att de inte bara är vackra då de är färska, utan också när de torkat. Faktiskt kan man säga att jätte-eterneller är ett riktigt fint överrasknings-ägg till odlaren - med tre överraskningar i en växt; färska blommor, torkade blommor och vackra blad till torkade blomsterblandningar.
Sådd och plantering av jätte-eterneller till snitt görs på samma sätt som då du odlar dem i köksträdgården. Men tänk på att det är viktigt att du odlar på sätt så att stjälkarna inte böjs eller tyngs av växter intill. Om stjälkarna pekar åt olika håll är de inte lika lätta att använda i buketter, särskilt som stjälkarna är ganska styva.
Jätte-eterneller har långa stjälkar och är tacksamma till buketter och arrangemang just på grund av det. När du skördar ska du gärna lämna några bladpar på plantan så att den kan sätta nya sidoskott. Det går att få fina långa stjälkar ändå. Bladen på stjälkarna repas av när buketten görs, långa sidoskott kan bli egna blommor att använda när du binder buketten.
Precis som de flesta sommarblommor producerar jätte-eterneller bäst om du toppar plantorna under uppväxten.
TOPPA FÖR FLER STJÄLKAR
Små plantor tenderar att växa rakt upp och utveckla en kraftig stjälk med blomma i toppen. Växten blir buskigare och producerar fler sidoskott snabbt om du efter till exempel tre bladpar knipsar av toppen. Nya sidoskott växer fram i bladvecken. Det kan kännas drastiskt och elakt att toppa växten, men det kommer att ge en finare planta än om du låter bli.
SKÖRDA VID RÄTT TID
Jag tycker det är bäst att skörda jätte-eternellerna på morgonen, innan blommorna öppnat sig helt under dagen. De fortsätter att slå ut efter skörd, också då de skördas för att torka, och om man har otur blir blomman snabbt överblommad och utvecklar frö. Skörda när de är knoppar som öppnat upp de yttersta blombladen, men fortfarande har sluten mitt.
Favoritsort - 'Apricot Peach Mix'
En mix av olika sorter är praktiskt och bra för dig som vill ha lite olika färger att välja mellan. Men om du ska odla till ett särskilt tillfälle, eller helt enkelt tycker att någon viss nyans är extra snygg, ska du välja en specifik sort. Sommaren 2020 odlade jag en mix av vackert laxfärgade jätte-eterneller som heter 'Apricot Peach Mix'. Den var väldigt somrig och fin i buketter och passade så bra tillsammans med andra blommor. Extra vacker är den då blommorna torkar och förlorar lite av sin knalliga färg.
Läs mer: Lär dig binda buketter i spiralform
Nu är det snart dags att plocka fram fröpåsarna till jätte-eternell igen. Jag har haft stor glädje av den fina sommarblomman, både på sommaren och senare på året, och jag ska så många plantor som ska få pryda mina bägge odlingar.
Text & foto av Sara Bäckmo
25. februari 2021