Stäng menyn

Nu blommar persikoträdet

Så vackert det är! Fortfarande ett väldigt litet träd och jag måste gå nära för att se det makalösa. Rosa är min favoritfärg och att det dessutom kommer läckra persikor från trädet senare är en ren bonus.

En närbild på rosa persikoblommor.

 

Förra våren köpte jag några efterlängtade träd och buskar till mig själv, som en belöning efter en lyckad fjärde graviditet. Högt upp på önskelistan har länge stått både persika och aprikos, jag köpte bägge.

Persikan är av sorten 'Riga'. Den är självfertil, mycket härdigt och ska ge mycket frukt ganska tidigt. Alltså, tidigt efter att trädet planterats. Förra året fick vi en frukt, jag borde kanske tagit bort den för att låta trädet lägga energin på att etablera sig men vem kan egentligen ta bort den enda persikan?

 

Friväxande eller spaljerad
När jag köpte trädet (på Klockaregårdens Trädgårdsbutik i Öhr) berättade ägarinnan Kerstin Bohlin om sitt persikoträd hemma, som växer fritt i trädgården - utan att spaljeras. Annars är det ju vanligast kanske att den här typen av träd växer längs en skyddande vägg och gärna uppbunden kring en spaljé. Men Kerstins träd gav enorma mängder frukt när det stod nästan som vilket annat i trädgården, så jag ändrade min plan och bestämde mig för en friväxande persika jag med. Det är ju inte värre än att jag får köpa ett till och spaljera om jag inte tycker att trädet växer som det ska.

Nu står trädet i en rad med bärbuskar i köksträdgården. Det är härdigt i zon 1-4 så jag tror att det ska gå bra. Första övervintringen, visserligen en förhållandevis mild vinter, ser ut att ha lyckats bra med tanka på hur blomningen ser ut.

 

En solmogen frukt på ett träd.

Belöningen för pysslet med persikoträdet är förstås att kunna skörda persikor. Den exotiska frukten på våra breddgrader är ren och skär odlingslycka.

 

Hjälp med pollinering
När de rosa blommorna slår ut är det tid att hjälpa trädet med pollineringen. Med en liten pensel duttar jag runt lite i blommorna för att sprida pollen och underlätta befruktningen. Inte komplicerat alls.

Men en tanke slog mig när jag stod med penseln i handen igår. Varför pratas det inte om pensel-pollinering när det gäller andra tidigt blommande buskar? Bara några meter ifrån persikan står en hel rad med blåbärstry. De första blommade redan i månadsskiftet mars-april, men de kräver mig veterligen ingen hjälp med pollinering för att ge bär. Hur funkar det här? Är persikan extra känslig på något vis? Insekter finns bevisligen i trädgården för att pollinera andra växter, men är det inte "rätt" insekter för persikan? Kommentera gärna om du vet något om det här.

 

Läs också: Mer bär till Bäckmos (om vilka bärbuskar jag odlar i trädgården)

 

Väntan på frukt
Nu är det bara att vänta. Om vi har tur kan en drös solmogna persikor skördas i sensommaren. Den vi skördade och varsamt delade i sex delar förra året var otroligt god.

Persika är som sagt en ny bekantskap. Jag tror att jag ganska snart kommer att vilja köpa mig ett träd till av en annan sort, kanske för att odla på spaljé. Det är lätt så i min trädgård, att jag tycker att jag behöver ha mycket av allt för att det ska vara maximal nytta. Men visst är det okej att tänka så. Vilken fyrabarnsfamilj kan få nog av persikor?
/Sara Bäckmo

 

03. maj 2017