Stäng menyn

Så små fröer

Små fröer är pilliga att så och behöver lite eftertanke. I gengäld blir det många plantor till trädgården. Här delar jag tips på hur du kan lyckas med sådden.

Sådd med små frön

Många blommor har pyttesmå fröer. Här ska jag så amarant, som inte är bland de mest småfröiga, men inte långt ifrån. Foto: Ida Sjöö.

 

En hel del växter vi sår till våra trädgårdar har omöjligt små fröer. De syns knappt när de ligger i botten på fröpåsen! Och det är alltid pilligt och lite nervöst att hantera fröerna - tänk om de spritter iväg? De är ju omöjliga att hitta. Det finns både grönsaker och blommor som har små fröer, och de flesta av dem sås på ungefär samma sätt. Inom respektive grupp finns förstås olikheter vad gäller önskemål på temperatur och fuktighet i jorden och så vidare, men i grunden kan du ha nytta av tipsen nedan till de flesta.

 

Prenumerera på Skillnadens blommor till din mail!

 

Så små frön

Ett grunt tråg är bäst att så de små fröerna i. De ska inte omges av allt för mycket blöt jord. Här har jag grundat mitt tråg med planteringsjord och toppar sedan med såjord. Foto: Ida Sjöö.

 

Växter med små fröer

En hel del av blommorna vi odlar i trädgården har frökapslar som rymmer tusentals små fröer. Ta tobak som exempel, eller vallmo och lejongap. När fröställningen torkat på sensommaren räcker det att vända blomstängeln uppåner för att vad som ser ut att vara miljoner pyttesmå fröer ska rassla ur den torkade växten. Imponerande. Det är dock inte alla fröer som har potential att bli en växt. På fröpåsen brukar det stå något om grobarhet och en procentsats. Om det till exempel är små 1000 fröer i en påse och 70 % grobarhet, bör 700 av dessa gro bra. Det finns alltså ett överskott av frö i frökapseln - såna som inte förväntas bli nåt.

 

Läs mer: Såkalender för sommarblommor - januari & februari

 

Det går att ta frö själv från en del av växterna vi odlar i trädgården. Men tänk på att om du sått en växt som är en hybridsort, alltså en korsning, så kan du inte förvänta dig samma växt vid frösådd av eget utsäde. Dessa växter kan inte förökas med frö och ge samma resultat som moderplantan. Vilka sorter som är hybridsorter ser du eftersom de är märkta med F1 på fröpåsen.

Det finns många sommarblommor som har pyttesmå fröer. Här är några exempel:

 

  • blomstertobak
  • jätteverbena
  • vallmo
  • lejongap
  • mattram
  • clarkia
  • ageratum
  • studentnejlika
  • sommarslöja

 

Odla snittblommor

Såjord på toppen av planteringsjorden är ett smart tips till sådden. Foto: Ida Sjöö.

Så små frön

Små fröer kan sås i många olika slags tråg. Tänk på att inte fylla upp djupa tråg med alldeles för mycket jord. Foto: Ida Sjöö

Så små frön

För att visa hur jag sår små fröer har jag letat fram en amarant med vita pedagogiska fröer. Foto: Ida Sjöö.

Små blomfröer

De här fröerna är inte bland de minsta, men syns lätt mot jorden när jag ska visa. Foto: Ida Sjöö.

 

Välj finsållad jord

Till sådder där mycket små fröer används tycker jag det är lättast att använda såjord eller riktigt finsållad planteringsjord. Om små fröer sås i jord med grov struktur, är det lätt att sådden inte kan hållas fuktig på samma bra vis som i finfördelad jord. Du kan använda vanlig såjord, eller finsålla planteringsjord. Ibland är det svårt att sålla planteringsjord om den innehåller mycket torv, den är liksom "trådig" och passerar inte genom en såll på så bra sätt.

Ett knep för sådd är att fylla såtråget till hälften med planteringsjord och sedan toppa med någon centimeter såjord. När växten grott och rötterna blivit lite större, letar de sig ner i lagret med mer näringsrik planteringsjord.

Använd ett grunt tråg, där du inte smäcker på flera decimeter tjockt lager jord. Om jorden av misstag är för blöt sen när fröerna grott är det risk att plantorna förstörs.

SÅJORD

Såjord är en finsållad jord som passar extra bra till sådd. Jorden är uppblandad med sand och kanske också perlit eller annat material som dränerar jorden och gör att vatten rinner igenom den bra. Såjord är inte starkt gödslad. Sådder som görs i såjord behöver planteras om i mer näringsrik jord en tid efter att fröerna grott.

 

Foto: Ida Sjöö

Foto: Ida Sjöö

Foto: Ida Sjöö

Foto: Ida Sjöö

 

Så glest

Fröpaket med små fröer innehåller som sagt ofta rejäla mängder frö. Det är lätt hänt att du sår på tok för mycket! Du ska nu så fröerna glest över jordytan, i det som kallas för bredsådd. Jag brukar pytsa ut en liten mängd frö i handflatan först och sedan nypa upp ett litet gäng med tummen och pekfingret, som jag sedan strösslar ut över jorden.

En del tycker att det är lättare att blanda fröerna med lite sand och strössla ut, men jag tycker det funkar fint att nypa tag i fröerna med fingrarna. Du kan se hur jag gör i videon nedan.

 

 

Var försiktig så att inte fröerna hamnar i en klump i ena hörnet av tråget. Skulle det hända kan du ta fingret och försöka sprida ut fröerna så gott det går.

Tryck försiktigt fast fröerna på jorden med fingret. Det är lättast att göra om du inte vattnat jorden innan sådd. Känns det helt omöjligt att lyckas med får du låta bli att trycka fast och hoppas på det bästa, men det brukar bli bättre om man trycker till lite. Jag använder ibland vermikulit på toppen av små fröer. Det är ett material som reflekterar ljus väl och hjälper till att hålla jordytan fuktig, utan att det stör de små fröerna. Om du lägger vermikulit på toppen är det lättare att trycka till lite försiktigt.

 

Läs mer: Pluggbox - smart till sådd

 

Så små frön

Varje litet frö ger en stor planta, även om fröet är pyttelitet. Det är smart att inte så rysligt många fröer, försök att vara rimlig. Du ska ha plats till alla då de skolas om i egna krukor. Foto: Ida Sjöö.

Sara vattnar plastbytta med sådd

Efter sådden är det dags att vattna. Undvik att vattna ovanifrån så att fröerna flyter ut med vattnet. Foto: Ida Sjöö.

 

Håll ytan fuktig

Vanliga sådder täcks med jord och det hjälper fröerna att hålla sig fuktiga efter sådd. Fukt är en faktor som påverkar hur väl fröerna gror. Små fröer täcks oftast inte med jord alls (titta i såanvisningen hur sorten du ska så vill ha det), men om sådden sedan står på värmematta, i rumstemperatur och/eller under växtbelysning, så är det stor risk att ytan torkar.

Ett knep är att lägga ett genomskinligt lock av plast eller glas över sådden. Det enklaste är att använda en liten plastfilm. Du behöver inte göra hål i den, men se till att den inte sluter helt tätt så att kondens kan vädras ut i lagom takt.

 

VÄRMEMATTA

För att ge sådder en extra skjuts till bra grodd kan du använda en värmematta. Det är en matta med värmeslingor, som kopplas till eluttag. En del mattor är extra lyxiga och har reglage för att ställa in önskad temperatur i jorden. Andra värmemattor har en förinställd temperatur.

 

Sköt sådden rätt

De flesta fröer vill ha lite extra värme i jorden för att gro bra. Dessutom är det viktigt att det finns rejält med ljus tidigt på året då fröerna gror. Om ljus saknas blir plantorna rangliga och klena. Små plantor är extra ömtåliga för i princip allt den första tiden och har inte så stora marginaler som lite större fröer som gror. Blir det torrt i byttan dör de på en gång, blir det för blött tar de lätt skada. Och om de blir för rangliga är det svårt för växterna att återhämta sig bra. Var försiktig. Dutta gärna med växterna och se till dem dagligen.

 

Läs mer: Tips för att lyckas med blomstersådd inomhus

 

Vattnar plastbytta med sådd

Att sänka ner såtråget i en bytta med vatten är smart. Då vattnas tråget underifrån. Bra tråg kan bli rejält blöta - de har många hål i botten och vattnet rinner lätt ut igen. Foto: Ida Sjöö.

 

Sammanfattning

  • Använd såjord eller finsållad planteringsjord (du kan grunda med planteringsjord).
  • Strössla ut fröerna glest på jorden.
  • Använd fingrarna för att sprida ut fröerna över jorden.
  • Tryck till lätt med fingret utan att fröerna fastnar på huden.
  • Vattna underifrån genom att sänka ner såtråget i en balja med vatten (eller vattna tråget innan du sår).
  • Täck sådden med lock, plast och/vermikulit.

 

Så små frön

Jag gör i stort sett alla mina sådder i tråg av plast. De håller fukten mycket bättre än krukor i papper, torv och kokos. Foto: Ida Sjöö.

 

En sak som är bra med blomstersorterna som har väldigt små fröer, är ett det ofta finns tusentals i fröpåsen. Om du är osäker på hur du ska göra för att lyckas med sådden kan du prova dig fram, genom att så i god tid så att du har tid att göra ett nytt försök om det första inte såg ut att bli bra. Lycka till!

 

Text: Sara Bäckmo
Foto: Ida Sjöö

18. februari 2021