Stäng menyn

Svartrotsfräs med bacon

Svartrot är en mycket lång skatt att gräva upp ur tinad jord nu. De läckra rötterna är goda till mycket och den här lilla röran blir snabbt en favorit.

Jag roas mycket av att se en rätt trollas fram av det jag kunnat skörda just precis nu. Och den sena vårvintern bjuder på en hel del goda saker, även om utbudet i trädgården inte är så stort.

Här har jag använt nyskördade svartrötter och purjolök, som bägge övervintrat i jorden, till en röra som blir ett gott tillbehör till mos, sallad eller topping på en rotsakssoppa.

Du behöver
svartrot
purjolök
vitlök
bacon
svartpeppar
smör

 

Gör så här
Skala svartroten och dela i stavar som får plats i en kastrull.
Koka rötterna i några minuter, men utan att de blir mjuka.
Häll av vattnet och skiva rötterna.
Strimla purjolök och vitlök. Dela bacon i mindre bitar.
Fräs alltsammans några minuter i stekpanna och krydda med mortlad svartpeppar.

 

Närbild på röran i en glasskål.

Svartrot är en mycket god rot som är lätt att hitta användning för.

 

Fler exempel på mat lagad från trädgårdens skörd finns under fliken Skillnadens mat.
/Sara Bäckmo

15. mars 2017