Stäng menyn

Mitt manus är klart!

Gårdagen har funnits i mitt medvetande i drygt ett år. 1 mars 2017. Den har känts långt, långt bort ända tills i höstas, då kändes det plötsligt som om den låg på nästa kalenderblad.

Redan innan vår första bok, Skillnadens Trädgård - Ett ekologiskt trädgårdsskafferi, ens var släppt blev det bestämt att vi skulle göra en uppföljare. Det kändes som ett otroligt stort förtroende att få frågan från förlaget (Roos & Tegnér) innan de ens visste hur första boken skulle tas emot. Vi stod med några alternativ, Maria Fors Östberg och jag, men var överens med förlaget om att det här med att laga mat av skörden var den bästa fortsättningen.

Jag började skriva de första trevande kapitlen i januari förra året, alltså innan första boken var släppt. Och innan vårt fjärde barn Loa föddes. Maria hann inte ta paus från kameran en lång stund innan hon var tillbaka för att fortsätta följa trädgården. Nu med mat i fokus.

 

En tallrik med grön röra av bondbönor på.

Många frågar efter förslag på mat att laga av bondbönor. I nya boken finns flera recept, bland annat en god röra. Foto: Maria Fors Östberg.

 

Hur ska vi äta upp allt?
Boken om Skillnadens mat är en trädgårdsbok som handlar om skörden och vad som händer efter den. Eller som Maria Ramdén, vår suveräna stöttepelare på förlaget Roos & Tegnéer, säger - en trädgårdsbok med många recept. Det kan tyckas enkelt till en början, lite som att det ger sig självt, det här med att äta upp det som trädgården ger. Men det är banne mig en konst att anpassa matlagningen efter det som finns i trädgården. Det är en omställning som tar flera år, men som är så spännande! 

Nu har jag samlat ett åttiotal favoriter från vårt kök och hoppas att du ska få stor användning av åtminstone några av dem när du står med den fina höstskörden framför ögonen. Boken släpps i augusti.

 

En liten bit chokladkaka på en dockservis.

En superlyxig chokladkaka med hemlig ingrediens finns också med i boken. Mums, mums. Foto: Maria Fors Östberg.

 

Mycket arbete kvar
Nu är alltså första delmålet med boken klart. Närmast väntar några ytterst nervösa dagar innan Maria på förlaget läst igenom och kollat bilderna. Huva, vad det är pirrigt. Jag har levt med det här manuset varenda vaken tid i flera månader känns det som. Nu är det upp till bevis.

Nåja. Sen ska allt justeras och pillas med ett tag innan formgivare Kristin Lidström sätter tänderna i materialet. Vi har redan sett prov på formen i det provkapitel som gjordes redan under hösten. Omslaget är också så gott som klart, se i klippet nedan när vi plåtade det förra sommaren.

https://youtube.com/watch?v=pas3PJ6U6TU?list=PLvnFAmGIXV7YWGvNzMB2aD8raeEjbrNKG

I mars ska jag ha skrivpaus från bokprojekt. Nu ska jag så tomater, planera min detaljerna av min första kurs, ordna med momsen (som jag tur i oturen fick uppskov med) och tillbringa kvällar med att lyssna på podcasts och städa. Det längtar jag efter!
/Sara Bäckmo

02. mars 2017