När börjar du skörda de här?
Det är lätt att tro att sallat bör skördas först då den ser ut som på fröpåsen. Strunt i reglerna och experimentera mera! Jag odlar smått för sen skörd och njuter av späda blad från pytteplantor.
Vid ett studiebesök tidigare i veckan undrade någon om den (i mitt tycke i alla fall) läckra planteringen med ekbladsallat i en odlingslåda; När börjar du skörda de här? De har jag skördat i två veckor nu, sa jag och fick glatt förvånade uttryck tillbaka.
Plantorna är små. Så små att en annan kanske hade sett de som hopplösa fall nu när temperaturen sakta kryper neråt nollan. Men det här är precis enligt planen och jag är helglad över resultatet. I veckans vlogg visar jag förresten planteringen:
Nu på hösten har jag stor glädje av de måååååååånga plantorna jag sått under sensommaren. Jag har skrivit vid flera tillfällen om den stora nyttan av att så mycket inför hösten och kanske har du också sått på det viset och ser resultatet av det nu?
På hösten har grönsakerna en väldigt kort tid på sig att växa och ge skörd. Många av grönsakerna jag odlar hinner inte bli stora och biffiga på den korta tiden och därför är det stor idé just att så många plantor, som var och en ger lite lagom skörd. Tillsammans blir det dock fullt tillräckligt för att mätta en familj.
Under hösten finns lite större ytor att använda igen, efter att sommargrönsakerna skördats. När jag planterat ut till exempel sallat har jag satt den tätt, tätt. Eftersom plantorna ändå inte ska bli stora och yviga behöver jag inte vara så generös med utrymmet utan satsar mer på att knö ner mycket. Från varje liten planta kan jag skörda ett blad varje eller varannan dag - det blir fina sallader tillsammans med rödbetsblast, spenat, kålblad och annat som finns i liknande planteringar på andra håll.
Vill du veta mer om när jag sått sallaten ovan och vilka sorter det är så kan du kika i inlägget Sen sallat i låda. Jag har skrivit många inlägg om just sallat, både hur jag odlar på våren, sommaren, hösten och vintern. Kolla under taggen Sallat och läs mer.
Så kom ihåg till nästa höst att odla många små plantor att skörda ofta och sent på året. Då kan odlingssäsongen förlängas ordentligt. Välj sorter som tål kyla bättre än andra. Och ha is i magen och låt plantorna stå kvar istället för att ta bort dem, om du är osäker på hur de kommer att fixa kylan. Du kan komma att bli överraskad!
/Sara Bäckmo