Marmelad på rosenkvitten och äpple
Jag uppskattar min rosenkvitten-buske i min trädgård på berget väldigt mycket. Jag plockar de väldoftande frukterna, lägger dem på ett fat i köket och njuter av doften! Sedan kokar jag den godaste av marmelader på dem.
Ingredienser
- 500 gram rosenkvitten
- 500 gram äpplen
- 1-1,5 dl vatten
- 500 gram socker
- saft från en citron
De väldoftande frukterna kan man göra väldigt mycket gott av, till exempel att koka marmelad på - gärna i kombination med äpple. Den sötsyrliga marmeladen gör sig utmärkt på ostbrickan och får du någon burk över tror jag att det är en otroligt uppskattad gå-bort-present.
Gör så här:
Klyfta rosenkvitten och äpplen och lägg i en kastrull.
Tillsätt vatten och låt koka upp.
Låt sjuda tills det blir mos - rör om emellanåt.
Passera fruktmassan genom en sil eller passervagga.
Diska grytan och häll tillbaka moset.
Tillsätt socker och citronsaft.
Låt koka kraftigt utan lock i cirka 15 minuter tills marmeladen tjocknar (gör gärna marmeladprov).
Diska grytan och häll tillbaka moset.
Tillsätt socker och citronsaft.
Låt koka kraftigt utan lock i cirka 15 minuter tills marmeladen tjocknar (gör gärna marmeladprov).
Skumma av och slå den heta fruktmassan på väl rengjorda burkar.
Sätt på locket och ställ upp och ned så pastöriseras locket.
Förvara mörkt och svalt.
Sätt på locket och ställ upp och ned så pastöriseras locket.
Förvara mörkt och svalt.
Marmeladen kan frysas men håller i oöppnad burk i flera månader.
Recept: Sara Bäckmo, Maria Fors Östberg
Foto: Maria Fors Östberg
Foto: Maria Fors Östberg