Stäng menyn

Blåbärsbollar - som chokladbollar fast med blåbär

Med blåbär från trädgården eller skogen och hemgjort blåbärspulver blir de här bollarna en succé på fikabordet.

Blåbärsbollar med kokos och blåbärspulver uppdukade i skålar och papper.
Cirka 30 små bollar
  • 500 g färska eller frysta blåbär (till pulver)
  • 150 gram rumsvarmt smör
  • 1,5 dl strösocker
  • 1 tsk vaniljpulver
  • 1 dl färska eller halvtinade blåbär
  • 4 dl havregryn
  • 3 msk blåbärspulver

Istället för chokladbollar - gör de här goda blåbärsbollarna! De är gjorda av helt vanlig chokladbollssmet, men istället för kakao har vi använt hemgjort blåbärspulver och kaffet byttes ut mot halvtinade blåbär. Rulla gärna bollarna i blåbärspulvret också, det  ger en intensiv smak av blåbär och en magisk färg. Jättegott!

Gör så här:
Värm ugnen till 50 grader.
Mixa blåbär till en smet och bred ut smeten tunt på en plåt med bakplåtspapper.
Torka i ugnen i några timmar tills vätskan dunstat. Kvar finns en torr kaka i fin färg.
Mixa till ett fint pulver.
OBS! Detta moment tar några timmar och måste göras i god tid innan du gör själva bollarna.

Dela det rumsvarma smöret i mindre bitar.
Blanda i alla övriga ingredienser utom blåbären till en smet. Det går lättast i matberedare. eftersom havregrynen och smör helst ska finfördelas ordentligt så att inte klumpar finns kvar.
Tillsätt blåbär. (Blåbär har olika vätskehalt, späd vid behov med lite vatten om det blir för torrt).
Rulla bollar av smeten och rulla i kokos, pärlsocker eller blåbärspulver.

För en snabbvariant går det utmärkt att ersätta blåbärspulvret med kakao och bara använda de halvtinade blåbären i smeten. Rulla i kokos.

 

Recept: Sara Bäckmo/Maria Fors Östberg
Foto: Maria Fors Östberg

Blåbärsbollar med kokos och blåbärspulver uppdukade i skålar och papper.