Stäng menyn

Morötterna lagrade i torv är slut

I fyra månader har de läckert orangea morötterna legat undanskuffade i farstun. Nästan varje dag har vi plockat upp en eller ett par till maten och de har räckt precis så länge som jag trodde.

Lagom till dess att årets första morötter på friland ska sås har vi precis ätit upp den del av förra höstens skörd som lagrats i torv. Det känns fantastiskt att jag kan odla alla morötter familjen behöver på vår tomt och så enkelt lagra dem över vintern och in i nästa vår. Vi har inte köpt några morötter på nästan två år.

De här morötterna såddes för ett år sedan och har vuxit i djupbädden. Alla klipp om just den här djupbädden, hur jag grävt den, matat den och odlat den, finns längst ner i inlägget. Morötterna som odlades här var av en sort som heter 'Rothild', en så kallad höst- eller vintermorot. Just den typen av morötter växer långsamt och tål att stå länge i jorden utan att bli dåliga, till skillnad från sommarmoroten (kallas ibland också för tidig morot) som växer snabbt och blir dålig om den står kvar för länge. Höst- och vintermoroten tål också att lagras på annan plats än i jorden under lång tid och det är därför det är viktigt att välja just en höst- eller vintermorot när jag vill lagra dem länge.

På hösten tog jag upp dem ur backen och lagrade dem i torv. I klippet nedan visar jag hur jag gjorde:

 

 

Sedan skörden i oktober har de två backarna med morötter inbäddade i torv stått i vår farstu, som är ett lagom dragigt och kallt ställe. Vi har "skördat" från backarna under januari-februari och nu i början av mars är rötterna så gott som slut, precis enligt planen.

 

Morötter i en back med torv.

Ur de enkla plastbackarna med torv sticker några små kvarlämnade morötter upp. Några är fortfarande fina medan andra är torra och ges till hönsen.

 

Två jättestora morötter ligger på torv.

De här morötterna är inte fullt lika saftiga som om de stått kvar i landet eller varit alldeles nyskördade. Men de duger fint att äta i stavar och rivna och använda i matlagningen ändå.

 

Det är flera av rotsakerna jag odlar som går fint att lagra i torv i svalt, eller rent av kallt, utrymme. Rotselleri, rödbetor, rotpersilja, kålrot och potatis funkar också fint. Palsternackorna ruttnar dock. En del föredrar att lagra i sand, men eftersom det är så tungt och jag inte har någon ekonomibyggnad att bygga en mer stationär låda för sandförvaring, är torv ett mycket bättre alternativ. Det är lätt att köpa en säck (ska vara ogödslad torv) och det är inte så tungt att bära backar eller hinkar. Torven återanvänder jag gärna när jag rotar potatis på vårkanten.

I år när jag planerat för nya sådder av morötter, både sommarmorötter som vi äter direkt från landet och höst- och vintermorötterna som lagras till nästa år, har jag avsatt två bäddar till just de lagringsdugliga morötterna. Precis som förra året. En hel bädd (cirka 4 x 1 meter lång) odlas för att lagra skörden i torv. En stor familj äter mängder av morötter under ett år och det känns jättelyxigt att ha plats att odla dem hemma!

Imorgon ska jag visa hur det gått med de lagrade morötterna som möter våren på sin växtplats i landet.
/Sara Bäckmo

 

Följ en djupbädd under året:
Gräv en djupbädd
Gräva om djupbädden på våren
Dubbelrader i djupbädden
Djupbädden täckodlas med gräsklipp
Lagra morötter i torv
Mata djupbädden på hösten

11. mars 2016