Stäng menyn

Lavendelskorpor med pumpakärnor

De här knapriga lavendelskorporna med pumpakärnor blir lätt en favorit till fikat. Eller varför inte lägga dem i en fin burk och ge bort i present?

En litet paket av krispiga biscottis med en rosett och en lavendelbukett bredvid.
Ingredienser
  • 150-200 g pumpakärnor
  • 2 msk lavendelblommor, torkade
  • 150 g rumsvarmt smör
  • 2 dl strösocker
  • 1 dl mjuk honung
  • 1 ägg
  • 6 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 msk vaniljsocker

Skorpor eller biscotti - det finns många recept och minst lika många smaksättningar.  Det här receptet med pumpakärnor kommer från min bok Skillnadens Trädgård och jag har lagt till torkade lavendelblommor. Extra goda blir de om du odlat pumpakärnorna själv men det går precis lika bra med köpta. De kärnor jag använder kommer från nakenfröpumpan Olga; de saknar saknar skal och är likadana som de man köper i butik.

Gör så här:

Sätt ugnen på 150 grader.
Slakta pumporna och ta ut alla kärnor.
Skölj dem och rensa bort eventuellt fruktkött.
Torka kärnorna mellan två kökshanddukar.
Lägg kärnorna på en plåt med bakplåtspapper och rosta i ugnen i 5-10 minuter, de får inte bli brända.

Höj ugnsvärmen till 200 grader.
Rör smör, socker och honung poröst.
Blanda sedan i ägg, mjöl, bakpulver vaniljpulver och till sist kärnorna och lavendelblommorna.
Knåda degen med händerna.
Gör sex rullar, nästan lika långa som plåtens kortsida.
Lägg bakplåtspapper på två plåtar och lägg tre degrullar på varje plåt.
Grädda mitt i ugnen i knappt 15 min.
Låt svalna något och skär sedan skivor på snedden.
Vänd kakorna så de får snittytan uppåt och grädda i knappt 10 minuter till.

För extra lyxiga skorpor, blanda i lite krossad mörk choklad. Lavendel, mörk choklad och pumpakärnor är en vansinnigt god smakkombination!

Recept: Sara Bäckmo
Foto: Maria Fors Östberg

Knapriga biscottis av lavendel och pumpakärnor