Gödselvatten av nässlor
Jag gör gärna gratis gödselvatten av nässlor under sommaren. Växten innehåller mycket näring som kommer grönsakerna till gagn genom ett illaluktande vatten.
En köksträdgårdjord som odlas intensivt, med skördar som avlöser varandra under hela säsongen, måste hela tiden matas med näring. Utan näring utarmas jorden och klarar inte av att producera välmående grönsaker.
Min jord täckodlas till största del, men jag har också en del ytor som är svåra att täcka under hela säsongen. Det är till exempel odlingslådor där grödorna byts flera gånger under säsongen. Då kan det vara svårt att ha ett mer permanent täcke på platsen. Istället gödslar jag lådan genom att gräva ner material med jämna mellanrum, dessutom gödselvattnar jag under säsongen.
Gödselvatten kan lätt göras av eget kiss, ett annat sätt är att använda växtdelar. Nässlor är välkända för att innehålla mycket näring, särskilt kväve. Så här lätt gör jag gödselvatten av nässlor.
Nu ska vattnet stå här och blir riktigt äckligt de närmsta veckorna. Jag låter det stå i två veckor ungefär och försöker komma ihåg att röra om nån gång emellanåt med en lång pinne. Det gäller att andas med munnen under tiden för det luktar verkligen skit. Barnen kallar det för stinkvatten.
Det är bra att ha en så här stor tunna ståendes i närheten av odlingen. Då behöver jag inte bära och skvimpa omkring det illaluktande vattnet då det är färdigt om två veckor. Så länge ingen snubblar på tunnan och välter ut hela klabbet funkar det fint att ha den vid min arbetsbänk vid köksträdgården. Men det är förstås en chansning. Nu ska det få puttra här en tid och bli riktigt slemmigt och geggigt. Sen ska du få se hur jag använder härligheten.
Det är en bra tid att göra det här vattnet nu i början av sommaren. I början av juli behöver till exempel vitlöken en extra dos gödning då den sätter igång att bilda klyftor. Och lite allt möjligt annat i köksträdgården behöver en kick efter att ha bott in sig i jorden. Egentillverkat gödselvatten är alldeles gratis och kräver inga transporter eller annan energi än den naturen kan tillhandahålla för att bli till. För bra för att låta bli att användas!
/Sara Bäckmo