Mammor på vift i Skåne
Dags för en sammanfattning av årets trädgårdsutflykt för mammorna Hector och Bäckmo. Supervarmt, inspirerande och massor av plantor - lyder den korta versionen. Läs mer här.
Varje sommar gör min vän Friederike och jag en trädgårdsutflykt med övernattning. Det är något vi bägge ser fram emot. Vi åker bil och har tid att prata massor. Vi besöker något ställe vi länge velat se. Vi fikar och stickar. Och handlar plantor.
Ställen vi besökt:
Bad i Skåne
I år var fjärde året vi styrde kosan någonstans och det var Skåne som var målet. Den här gången slog vi på stort och var borta hela två nätter. Redan i fredags eftermiddag åkte vi iväg och det blev bad i Landskrona som var vårt första mål. Därefter övernattning i Pippi Långstrump-huset Villa Söderåsen i Röstånga. Lite jobb i trädgården, stickning och supergod lakrits med Muscatel-vin avslutade kvällen.
Boäng i Röstånga
På lördagen var höjdpunkten Anette och Stefan Nilssons trädgård Boäng i Röstånga. Anette och jag har känt varandra ett tag, men det var några år sedan jag var på besök. Det har hunnit hända mycket!
Gästblogginlägg av Anette Nilsson - Samplantering av grönsaker och blommor
Anette är i första hand uppmärksammad för sin otroligt vackra potagér - en grönsaksodling med mycket blommor i. Hennes köksträdgård är uppdelad på sex områden och har ett väl uttänkt färgschema för både blommor och grönsaker. Det är väldigt effektfullt!
En blå liten blomma som heter blåparasoll fångade mitt öga och så fick vi se både världens dyraste och (enligt Anette) världens godaste potatis. Den dyraste potatisen heter La Bonnette och den godaste Anya. Efter tips från Anette har jag odlat Anya tidigare och håller med om att den är jättegod. Det finns utsäde hos Larsviken.
Håll gärna ögonen lite extra öppna nästa vår, när Anette släpper sin första bok! Just nu håller hon på att avsluta manus till boken om Boäng, full med tips om hur du kan skapa en egen potagér. Fotograf till boken är Monika Norrby.
Flyinge plantshop
På eftermiddagen åkte vi vidare till Flyinge plantshop i Flyinge. Har hört så mycket gott om den här butiken länge och det var verkligen jätteroligt att komma dit! Det var hur varmt som helst, nära 40 grader. Utbudet kanon! Både Friederike och jag shoppade loss och hittade bland annat den supermaffiga rosen Tivoli, med ljust gula blommor uppåt 14 cm i diameter. Jag köpte också min första hortensia, det har jag aldrig provat att odla.
Läs mer: Flyinge plantshop
Inte en enda planta av de vi köpte var i kategorin ätbart. Allt bara för nöje, med fina blommor eller bladverk. Så himla kul! Jag hade varit förutseende och tagit med ett gäng backar till bilen att förvara plantor i, bagaget var nästan fullt redan efter det här stoppet. Och hela bilen doftade underbart!
På kvällen sov vi på Wramsta B&B, efter bad och lite kvällsmat i Åhus.
Den engelska trädgården
På söndagen hade vi några alternativ på listan men vi fastnade helt hos Anette Cato på Den engelska trädgården. Vilket ställe! Jag hade messat innan för att fråga om jag fick filma och Anette Cato och Maria Nilsson (som bägge varit med och skapat den här trädgården) fanns bägge på plats för att visa oss runt. Så imponerande!
Läs mer: Den engelska trädgården
Trädgården började anläggas 2013-2014 och öppnade redan 2015 för publik. Det är en ren visningsträdgård med inspiration från engelska trädgårdar. Det prunkar av blommor och blad precis överallt och är verkligen en smällkaramell av färg och form.
Anette blev vår personal shopper och gav tips på plantor i lilla plantbutiken. Och så fick vi fina tips om rosor. Jag ska skriva mer om det när jag planterar de jag köpt. Men ett tips som jag vet att särskilt Friederike blev glad över var hur buskrosor ska beskäras:
- När plantan är helt ny får den växa fritt i två år så den når den höjd den ska ha.
- År tre skärs en tredjedel av huvud-grenarna bort.
- Tänk på att grenarna skjuter nya skott vid stället där de sågats av - variera höjden så den nedre delen av buskrosen också blir buskig och inte består av kala grenar.
- Fortsätt att skära ner en tredjedel av busken varje år.
På det här sättet föryngras busken hela tiden och håller sig fin. Tänk också på att rosor blommar bra på horisontella grenar och att det därför är fiffigt att binda grenarna längs en spaljé eller stöd.
Av Anette i Den engelska trädgården fick jag tips om rosen Queen of Sweden, som den bästa rosen att odla för buketter. Lite tveksamt om den fixar mitt klimat, zon 3, så jag kommer att odla den i kruka som kan övervintras i växthus eller vedbod.
Tänkvärt
Att åka iväg och träffa andra trädgårdsnördar och dessutom ha en hel helg där tankarna kan flyga omkring och dessutom bollas med en god vän - vilken lyx! När jag kom hem på söndag eftermiddag kastades jag rakt in i vardagen, med matlagning och nattning och uppmärksamhet till familjen, men hann ändå konkretisera några tankar.
En sak jag landar i är, att om jag vill att mina trädgårdar ska se fina ut och inte bara vara praktiska och till nytta - som köksträdgården till exempel - så behöver jag ha mer tid i trädgården. Antingen måste jag jobba med att arbeta i trädgården, alltså på arbetstid, eller så bör jag ha semester lite mer som folk i allmänhet. Jag har ju inte varit ordentligt ledig sedan jag var föräldraledig med Alba 2012. Till nästa år blir det en av mina viktigaste uppgifter att lista ut hur jag till exempel kan vara ledig fyra veckor under sommaren och sno ihop så att mina kollegor hjälper mig att dokumentera vad jag gör under veckorna. Ni som läser får mer än gärna hjälpa mig lista ut hur jag kan lösa någon typ av semester och samtidigt låta er ta del av vad som händer i trädgården, ni brukar vara så kreativa!
En annan tanke är just idén med visningsträdgård och att jag gillar idén på att ha en trädgård som kan vara öppen. Det var ju meningen att jag under sommaren skulle ha Öppen trädgård med lite café i stugan. Och jag gillar verkligen den idén. Om covid-läget tillåter nästa år ska jag göra mitt bästa för att sjösätta detta. Det skulle jag tycka var så roligt!
/Sara Bäckmo