Stäng menyn

Köpa fröer på nätet

Många frågar var jag handlar fröer. Jag gör det uteslutande på nätet. Här är ett gäng användbara länkar till dig som vill prova att handla fröer på nätet.

Fröer

 

Den stora poängen med att köpa fröer på nätet är att jag kan göra mina beställningar i lugn och ro och botanisera bland urvalet utan att känna mig stressad. Jag kan jämföra sorter, lägga i önskelistor, ta bort och ändra mig. Allt iförd myskläder och fötterna på soffbordet.

Det kostar pengar att köpa fröer. Men jämfört med en hel del andra fritidsintressen som finns är fröer en mycket billig hobby. I olika trädgårdsforum brukar jag läsa om odlande kvinnors män som infört köpstopp för fröer. Min man tycker jag ska handla mer. Och odla mer. Jag blir ju glad av det!

Här är några, företrädelsevis svenska, fröfirmor på nätet:

Impecta: Har enkla beskrivningar av växterna samt såanvisningar tryckta direkt på påsarna. Det är ett stort plus för den mindre erfarne odlaren. Brett sortiment och fin service.

Runåbergs fröer: Ett fantastiskt sortiment av grönsaker som passar fint att odla i vårt klimat. Stort utbud av ekologiska fröer i vackra fröpåsar. Ej beskrivningar av växter eller såanvisningar på fröpåsarna, det finns på webben och dessutom i den fina boken från Runåbergs som finns att köpa på deras hemsida.

Lindbloms Frö: Här är det lätt att välja storlek på förpackningarna, vilket jag tycker är ett stort plus. Vissa grönsaker vill jag ha mycket av och då kan jag välja det. Här finns också tydligt angivet hur lång utvecklingstid de olika grönsakerna har, vilket också finns angivet på fröpåsen. Lindbloms har rejäla portioner i påsarna och dessutom ett stort utbud av såbrätten, pluggbrätten och krukor som gör en lätt ha-galen.

Gourmetgarage: Mängder av medelhavsläckerheter i påsar som rymmer måååååååånga fröer. Fint utbud av lite av varje. Dessutom stora förpackningar som räcker länge.

Örtagården: Ett fint fröföretag med familjär ton och personliga smakrecensioner.

Odla.nu: Jag köper något härifrån nästan varje år. Det brukar finnas något som sticker ut som jag blir nyfiken på, till exempel den väldigt spetsiga spetskålen 'Filderkraut' och en flerfärgad minipaprika.

Kulturarvssorter i provförpackning
Det går att komma undan något i pris för den som tycker att det drar iväg något alldeles. Till våren finns möjlighet att beställa från fantastiska Nordiskt Genresurscenter (NordGen). Där kan privatpersoner gratis beställa fröprover av gamla nordiska kulturarvssorter. Det är en fin möjlighet att prova på att odla sorter som odlats länge i vårt klimat. Genom att odla och sedan föröka upp hjälper vi till att bevara dessa sorter i bruk.

Det finns också många möjligheter att byta fröer med andra odlingstokiga. På Facebook finns till exempel gruppen Fröbyte-hållbar odling. Här genomförs ett gäng fina frökedjor, haka på en redan utannonserad eller starta din egen.

 

Vårens rea

Sist men inte minst. I slutet av våren, början av sommaren brukar flera sajter på nätet som säljer fröer rea ut sitt sortiment. Du läste rätt - REA. Då slår jag till och köper en stor del av nästkommande års fröer. Jag satsar på bassortimentet, alltså grönsaker jag odlar mycket av och sorter jag vet att jag gillar. Morot, rucola, dill, persilja, rädisor, mangold, du vet sånt. På så sätt spar jag en del pengar.

Hoppas du fått lite nya idéer. Har du tips på andra sajter, både svenska och utländska, som säljer bra fröer får du gärna fylla på med länkar i kommentarsfältet.
/Sara Bäckmo

 

24. februari 2015