Mat är inte bara mat
Årets första broccoli i Skillnadens Trädgård. |
Vid en middag räknade vi i somras ut att vi använt bortåt tjugo olika grönsaker till måltiden. Allt ifrån lökar och rotsaker till bladgrönt och grönsaksfrukter - från egen odling förstås.
Nu är det vinter och, begränsade till butikens grönsaksdisk som vi är, har antalet sorter av grönsaker hemma minskat drastiskt. Vi köper mycket och äter fortfarande mycket men det är inte alls lika kul. Jag känner mig inte motiverad att tänka på hur jag ska använda köpegrönsakerna. Inte alls som när jag väntat i flera månader på egenodlad broccoli och i juni får skörda det här huvudet´. Då kunde jag knappt tänka på annat än hur vår måltid skulle kunna celebrera den här kål-skatten.
Såna saker vet en icke-odlande person ingenting om. För den som köper grönsaker i butik året runt och skivar en pliktskyldig tomat, odlad i mineralull på andra sidan jorden, till middagen har ingen anledning att egentligen tro att det skulle kunna vara på något annat sätt.
Det kan vara på annat sätt, för tusan! Och jag är så väldigt glad att jag upptäckte det då jag började odla vår mat för tre år sedan. Mat är inte bara mat. Den kan vara god också. Och fin!
Nästa år utökar jag Skillnadens Trädgårds självförsörjningsprojekt och satsar på att äta grönt från egen odling under ännu större del av året. Då kanske det är först i januari jag börjar skiva pliktskyldiga tomater till middagen.
/Sara Bäckmo
27. januari 2014