Stukan är tömd
Utan stuka vi försmäkta! Det låter gammalmodigt men kanske är det applicerbart på en svensk familj 2014.
Vår stuka grävdes under förra hösten och har innehållit två korgar med rotsaker. Den första grävde vi upp dagen innan julafton. Den andra och sista korgen har vi plockat upp idag. En del av innehållet ser du på bilden ovan; haverrot, rotselleri, rödbeta, potatis, palsternacka.
Det var spännande att gräva undan lagren av täckmaterial på morgonkvisten. Hela familjen var med. Det första som mötte oss när vi börjat rycka i kycklingnätet, som packat in korgen som skydd för gnagare, var två tydliga håliga gångar utanför korgen. Gnagare! Skulle grönsakerna finnas kvar?
Några minuter senare drog vi fram en korg smockfull med potatis, rotseller, rödbetor, palsternackor och haverrot. Alla grönsaker, utom de minsta potatisarna, hade klarat sig fint!
Slutsatsen är att jag skulle kunna odla betydligt mer rotsaker än förra året och förvara överskottet nergrävt uta under vintern. Om jag gräver flera stukor i nästkommande års bön- och ärtland kan vi vid två tillfällen under vintern plocka fram det vi behöver av till exempel potatis, morötter, rödbetor och andra godsaker. Det är perfekt!
Anledningen till att jag valt att gräva stukan i just kommande bön- och ärtland är att den ytan kommer att beredas och sås ganska sent, senare än till exempel potatislandet och rotsakslandet. Denna yta gödslas inte heller så jag behöver inte vara fullt lika försiktig med hur jag och barnen rör oss där under vintern.
Just den här varianten av stuka kanske inte är den allra bästa för oss, dock. Jag leker med tanken på att köpa några stora plastbackar med lock, ungefär en sån som ungar brukar ha i lekrummen, och gräva ned till hösten. Det har varit väl fuktigt i den här stukan och hade varit 20 minus under vintern undrar jag om grönsakerna hade varit så här fina. I en ventilerad back tror jag det skulle fungera bättre, har sett bilder på tunnor som används på detta sätt.
Det finns flera varianter av förvaringssätt under jord. Jag kommer att läsa på! Många har också tipsat om att lagra i sand eller torv i hinkar inomhus. Vi har gott om utrymmen på övervåningen som ännu inte är uppvärmda och som skulle passa bra till detta. I sommar ska jag röja ut det som för 100 år sedan eller så var ett sädförråd och sätta upp enkla lagringshyllor för detta.
Så. Då återstår bara att odla så mycket jag bara kan - denna säsong också! Förutsättningarna är goda, till och med bättre än tidigare år eftersom yngsta barnet nu blivit lite äldre. Jag vågar ta mig an biytor i köksträdgården som tidigare legat täckta eller odlats med gröngödsling. I år hoppas jag kunna fylla dessa med lagringsbara grönsaker, utöver alla drygt 100 sorters grönsaker som planeras på övrig yta.
Fler bilder på stukan och den tidigare öppningen hittar du i fotoalbumet Stukan på Skillnadens Trädgårds Facebook-sida (länk här).
/Sara Bäckmo
01. mars 2014