Stäng menyn

De äter piplöksfika och älskar bönor

Bra lättodlade ätbara grejer till en femåring? Jenny messar och ber om tips och det har fler gjort. 

I vår köksträdgård äter barnen mängder av grönsaker under säsongen, då de passerar, sitter och leker eller är på jakt efter något särskilt. De väver in grönsaksätandet i lekarna, vänjer sig vid smaker i sin takt, vågar prova utan tvång och ser både skönhet och mat i det som växer. En fantastisk kombination!

De grönsaker mina barn favoriserar är de som kan plockas och ätas utan att tillagas eller ens sköljas. Alla typer av bladgrönsaker, inklusive kål, är högvilt. Nu under våren ansas ALLA plantor av både piplök och gräslök. Det osar lök ur tre små munnar och rinner grön växtsaft ur mungiporna. Senare under säsongen är ärtor och gurkor sånt som slinker ner. Bra är att satsa på såna sorters grönsaker som växer vidare efter skörd! Jag har på förekommen anledning heller aldrig starka saker växandes i köksträdgården.

Här är några riktiga barnfavoriter:

 

Nyzeeländsk spenat: Ur mitt perspektiv är det här en ultimat barngrönsak. Den växer fort, är god att äta och så lätt att skörda att till och med en väldigt liten knodd kan vara med. Plantan sprider ut sig i marknivå med långa skott, det är dessa som knipsas vid skörd. Ju mer som knipsas desto mer växer ut. De plantor jag haft i köksträdgården har klarat väldigt hårdhänt skörd från små händer. Så fröna nu för att ha tidig skörd, det går att så löpande under hela sommaren. Enligt fröpåsen är växten perenn, men jag har själv inte gjort försök att övervintra den. Den växer fint under sensommar och höst och går inte i blom på samma sätt som spenat, vilket gör den betydligt mer lättodlad.

 

Piplök/gräslök: Bägge är perenna lökväxter som växer till sig tidigt under våren. De är lätta att dela för att öka antalet plantor, i till exempel ett barnland. Både blad och blommor går att äta, eller använda som dekoration. Lättast är att köpa plantor, de frösådda tar tid på sig att bli kraftiga nog att skörda på under säsongen.

 

Persilja: Det finns både krusbladig och slätbladig persilja. Jag brukar plantera dem som inramning till landen i olika delar av köksträdgården. Också dessa är lätta för barnen att skörda utan att det gör någon större skillnad för plantan. Persilja är supernyttigt! Och gott!

 

Brytsockerärt/sockerärt: Dessa ärter sår jag i omgångar under hela våren och sommaren. Förra året skördade vi sockerärter i oktober. Sådd med två-tre veckors intervaller ger skörd under hela säsongen. Vanliga platta sockerärter är populärt, men också brytsockerärterna. De sväller upp och det är kul för ungarna att pilla ut de söta, gröna pluttarna och stoppa i munnen. Här i zon 3 har jag redan sått första omgången av både brytsockerärt och sockerärt.

 

Kål: Majestätiska kålplantor, lika höga som ungarna själva, för respekt och smakupplevelser med sig. Alla barn i den här familjen älskar kål och jag tror att en av anledningarna är att de äter så mycket ute i landen. Jag hittar dem ofta under kålnätet där de kryper in under svartkålens plymer och pysslar med grejer. Det fina med just kål är att allt är ätbart, så länge man tycker det är gott. På en broccoliplanta kan också bladen ätas, liksom brysselkål och andra sorter. Bara att prova sig fram. Också kål sår jag i små mängder, olika sorter, under hela säsongen. Att barnen mumsar så mycket är en av anledningarna till att inte använda bekämpningsmedel i kållandet.

 

Detta är några av de grönsaker som barnen gillar att äta och leka med i köksträdgården. Min femårings absoluta favorit matmässigt är dock bondbönan, gärna en röd sort. Bären får jag återkomma till.

Förutom just smakupplevelserna tycker jag själv att det är väldigt speciellt att dela fascinationen inför växters förvandling tillsammans med mina barn. Grönsaker som bildar huvuden är oslagbara! Att med några dagars intervaller kika på en röd spetskål som tar form, eller ett huvud isbergssallat. Urhäftigt!

 

Men var är morötterna?
Jo, de är jättekul – två månader efter sådd eller så.

Till skillnad från en del fröfirmor, som-säljer-piffiga-fröpåsar-med-ungarnas-idoler-på-som-sannolikt-aldrig-sått-en-morot-och-inte-vet-hur-krångliga-de-är-att-få-till, tycker jag inte alls att de är bra barngrönsaker. Fröna är pyttepyttesmå och tar en halv evighet på sig att gro. De måste gallras när de kommit upp och sen tar de nästa halva evighet på sig att växa sig färdiga. Och då är eventuellt perforerade av larver. Om inte - då är de härliga!
/Sara Bäckmo

 

03. april 2014