Ägg och gödsel från egna hön
En av våra två första hönor. Dvärgkochin vid namn Näbbing. |
Vi blev belönade direkt då vi kom hem med våra nya husdjur Näbbing och Burre - två fina ägg!
Det är första gången jag är hönsägare. Det känns kanon! Aningen förvånad dessutom över att HELA familjen är helt till sig över att vi blivit med höns. Trodde först att det kanske mest var jag som skulle gilla sällskapet, men ungarna är galna av lycka och min man tycker det är superkul med en hönsfamilj att ta hand om.
Med höns i trädgården känns det på något sätt som om cirkeln sluts. Som om det här är en liten men ack så viktig del för en familj som odlar för att vara självförsörjande på grönsaker under en stor del av året. Vi kan göda våra odlingar enbart med gödsel från oss själva och våra djur. Vårt avfall från kök och trädgård blir mat till gödselproducenterna. Och vi får mängder med fina ägg. Bättre kan det inte bli.
Hönorna vi startar vår flock med är dvärgkochin. Våra två första kommer från Svängsta, Blekinge. Senare i veckan hämtar vi tre till från grannbyn. Än har inte hönshuset anlänt, varför våra första hönor bor lite provisoriskt i gamla komposten en natt eller två innan finhuset är på plats.
Jag har köpt ett kombinerat hönshus och utegård som lätt (hoppas jag i alla fall) kan flyttas omkring i trädgården. Storleken på hela bygget är 255cm x 120 cm, vilket är bra mått för nya perennland till exempel. Dessutom får huset plats i alla delar i köksträdgården där de får sprätta och rensa ytan höst och vår. Under vintern planerar jag att bära in huset i en odlingstunnel.
Vad har du för bästa råd att skicka iväg till en nybliven hönsägare?
/Sara Bäckmo