Plommonmarmelad med mandel och konjak
Testa en spännande marmelad med plommon! I det här receptet står konjak och mandel för kryddningen. Jättegott på ostbrickan eller fint som gåbortpresent.
Ingredienser
- 1 kg urkärnade plommon
- 2 msk vatten
- 1,5 dl socker
- 1 msk röd melatin
- 2 msk socker
- 1 dl flisad eller flagade mandel
- 2-3 msk konjak
Det här receptet är ett läsarbidrag från Mia Marie Nilsson. Jag gillar att använda olika recept på marmelader och sylter, på så sätt får vi en stor variation under året. En burk plommonmarmelad med mandel och konjak blir fint i hyllan! Marmeladen håller i över ett år om den hälls upp direkt i destillerade, varma burkar efter kokningen.
Tack för ett smarrigt recept Mia Marie!
Gör så här:
Dela de urkärnade plommonen på mitten.
Koka plommonen i 10 minuter tillsammans med vattnet i en kastrull.
Häll i 1,5 dl socker och låt koka 5 minuter till.
Rör ihop melatin och 2 msk socker. Häll ner detta i plommonkoket.
Stormkoka i 2 minuter.
Ta kastrullen från plattan.
Rör ner flisad eller flagad mandel och konjak.
Häll upp direkt i destillerade burkar och sätt på locken.
Servera till ost och kex, eller som en vuxnare smak på vanliga marmeladmackor.
Recept: Mia Marie Nilsson
Foto: Maria Fors Östberg