Stäng menyn

Lagrar palsternackorna i torv

Palsternackor på väg att vinterförvaras.

Idag har jag packat ner mina skördade palsternackor i tunnor för vinterförvaring. Egentligen hade jag velat ha dem ståendes i landet ännu lite längre, eftersom det är den bästa förvaringsplatsen av alla. Men där ska det planteras vitlök och platsen behöver vara förberedd den dag det blir tillfälle till det.

Jag kommer att dela upp min förvaring på två lagringssätt. Dels i en stuka, som ännu inte är förberedd, och dels i tunna där grönsakerna varvas med torv.

Den torv jag valt är en ogödslad variant. Har varit lite rädd för att materialet skulle vara för torrt eftersom jag misstänker att rötterna klarar sig bäst om de omsluts av något som kan tillföra lite fukt. Men innehållet i påsen var precis rätt för ändamålet.

Nederst i tunnan lade jag ett lager torv och ställde sedan de långa rötterna ovanpå. De finaste rötterna längst ner. Matade sedan på med torv, skakade tunnan så det inte skulle bli så mycket luftfickor och fyllde på med fler rötter. Längst upp de som blivit lite skadade.

Då stukan är iordningställd kommer jag att packa om allt och flytta över en del av rötterna dit.

Tunnan kommer att bäras upp till husets övervåning där vi har flera oinredda och ouppvärmda rum. I ett av dem ska palsternackor, potatis, morötter och rotselleri förvaras på liknande sätt.

Anledningen till att jag inte använder sand i tunnorna/hinkarna är att det blir för tungt för mig att bära. Jag hoppas att det ska fungera lika väl med torv.

Just nu är det dock för varmt för att låta palsternackstunnan att stå inomhus. Den får stå i skuggigt läge ute istället.

Recept på flera rätter med palsternacka i hittar du under fliken Skillnadens mat.
/Sara Bäckmo

03. november 2014