Stäng menyn

I täckodlad jord trivs maskarna

Glad mask som bor i täckodlad jord.

Det tog lite tid för mig att inse vad det var som var fel den där gången då jag grävde potatisland i en väninnas kolonilott. Jorden var porös och fin, lätt att gräva. Såg prima ut.

Men det fanns inget liv i jorden.

De feta daggmaskarna var någon annanstans och av det myllrande mikrolivet syntes inte ett spår. Men spaden gled fint genom jordlagret, där ogräset bara fann näring nog att växa i centimeterna allra längst upp i den rätt döda jordmassan.

Här hade odlats potatis i många, många år. Med lite näringstillskott i form av köpegödsel i säck. Allt organiskt material har prydligt krattats ihop och lagts i de containrar föreningen tillhandahåller för trädgårdsskräp.

När jag krafsar i jorden i min köksträdgård är det ett stort härligt jättegäng av maskar och olika småkryp som lever i jorden. Det översta lagret är ständigt täckt i och med täckodling och det syns tydligt hur intensivt det arbetas för att omvandla täckmaterialet till något annat. Mylla. Väl gödslad jord.

Jag matar hela tiden min jord för att ge grönsakerna bästa möjliga förutsättningar. Men jag använder ingen gödsel. Det enda som tillförs är stora mängder organiskt material, under hela säsongen.

"Va, ingen gödsel!" säger många som kommer hit och ser den jättehöga kålen, bamsiga morötterna och frodiga sommarblommorna. Nä, ingen gödsel. Bara täckodling.

Ett bra knep för att få täckmaterial till landen är att helt enkelt skippa vägen runt komposten med det skräp du samlat ihop under eventuell höststädning. Lägg det istället i en hög bredvid köksträdgården!

På onsdag berättar jag hur du enkelt startar din täckodling och fixar en kanonvinter till dina vänner maskarna.
/Sara Bäckmo

17. november 2014