Stäng menyn

Inspiration till varmbänksbygge

En varmbänk är guld värd för den som vill skörda grönsaker riktigt tidigt. Här ser du två senaste årens varmbänkar, kanske kan det ge dig lite inspiration inför våren.

Till skillnad från en kallbänk alstrar varmbänken egen värme. Det gör att grönsaker kan odlas utomhus så snart ljuset blivit tillräckligt, någon gång i februari. Redan i mars kan jag börja skörda färska grönsaker och känslan av att kunna göra det när det är isande kallt utanför bänken är helt fenomenal. Här kan du se hur jag gjorde årets och förra årets bänkar, på samma plats i köksträdgården.
/Sara Bäckmo

 

 

2014 års varmbänk väntade på att läggas. Det urgrävda hålet var fyllt av löv och täckt med duk. Januari 2014.

 

Jag bygde ram och lock till varmbänken av måttbeställt virke från brädgården. Februari 2014. 

 

Löven som isolerat den urgrävda bädden togs bort. Ingen tjäle. Andra veckan i februari 2014. 

 

Bädden fylldes med ca 45 säckar hästgödsel och halm. Löven isolerade kanterna. Februari 2014. 

 

Första skörden av rädisa. En av de bästa sorterna, 'White Breakfast', verkar ha utgått. Mars 2014. 

 

Rucola växte så det knakade i varmbänken, sedan blev den smörgåsmat. Mars 2014. 

 

Dagtid öppnades luckorna så att växterna fick sträcka på sig. Viggo, då 3 år, åt mycket blad! April 2014.

 

Skörd av rädisor. Nya såddes hela tiden och det fanns jämn tillgång under lång tid. April 2014. 

 

Från maj fram till sommaren skördades varmbänksguld i form av gulbeta. Maj 2014.

 

Skörd från tidig vår till sen höst. Lök, morot, sallat och betor. Och mycket mer under resten av året. Maj 2014.

 

 

28. december 2014