Tid att så jätteverbena
Jätteverbenor ramade in kålplanteringen 2014. |
Långt in i november stod jätteverbenorna höga, vackra och lila. När de första frostnätterna kom försvann de fina färgerna och blommorna tackade för sig. Men på några ställen står fortfarande de höga färglösa stänglarna kvar. Det är vackert med lite höjd också den här tiden på året!
Jätteverbena är en fin sommarblomma att använda i grönsaksplanteringar. Förra året växte de bland annat invävda i sparrisen, samt som kantväxt vid några gångar.
Förra året sådde jag jätteverbenor på två sätt i januari. En sådd i kruka inne samt en i kruka ute i kallbänk. Överlägset bäst resultat gav den ute i kallbänk, alltså upprepar jag det i år.
Redan nu sprider jag ut de pyttesmå fröerna över en fuktig jordyta i ett gammalt frukttråg. Fröerna gro i mörker, så jag lägger ett annat svart plasttråg över sådden innan jag ställer ut den. I år får sådden stå i odlingstunneln, förra året stod den i en pallkrage täckt med lock. Någon gång innan grodd kan den behöva vattnas.
Fram på vårkanten är det dags att börja kika under det svarta locket för att se om något tittat upp. Så fort det börjar gro lyfts det svarta locket av och sådden behandlas som vanligt. Jag skolar om en gång i enkla krukor av tidningspapper innan de slutligen planteras ut på sin rätta plats.
Under sen höst blev merparten av förra årets kapade jätteverbenor blev mat till djupbäddarna. Den här sommarblomman ger mycket material att använda som gödning i köksträdgården. En anledning så god som någon att odla mycket!
Följ de sådder jag gör under säsongen under rubriken Sådder 2015.
/Sara Bäckmo