Fläta vitlök
Det är lätt att göra en egen vitlöksfläta med vitlök som skördats hemma. Här är min busenkla beskrivning till hur du kan fläta vitlök och lagra den inomhus.
Jag fick en fråga på Facebook om min vitlöksfläta som synts på bild där. Hur gör man en sån? Först och främst är det väldigt praktiskt att fläta vitlök eftersom den enkelt kan förvaras hängande. Då behöver jag inte bereda plats i korgar och tråg på golv och i hyllor. Vitlök lagras inomhus efter skörden och det är både fint och smart att hänga upp dem i en fläta.
Tips: Köp sättvitlök i Skillnadens webbutik
Det finns olika sätt att fläta vitlök på, men alla sätt hänger på om vitlöksblasten är mjuk. Om du odlat en sorts vitlök som har hård blast så går den av om du försöker att fläta. Mjuk blast kallas ofta för "softneck" i sortbeskrivningarna och hård blast kallas för "hardneck". Jag väljer nästan alltid att odla sorter med mjuk blast.
Innan du börjar fläta är det fint om du putsar löken lite och klipper bort en del rötter som spretar. Det råder olika meningar om huruvida blasten ska torka eller inte innan du flätar. Jag brukar göra bägge delarna. Om vitlöken är helt färsk brukar flätan bli väldigt lös efter en tid och riskerar att falla isär, när blasten torkar. Men det är enkelt löst genom att knyta en ny liten lina om toppen, som löken kan hängas upp i taket med.
Läs mer: Odla vitlök - sätt på hösten
Gör en vitlöksfläta
- Lägg tre vitlökar med lång blast på ett bord, med blasten mot dig.
- Fäst lökarna genom att vika blasten över varandra.
- Sprid ut blasten i tre tydliga delar.
- Lägg en ny vitlök till vänster och låt blasten fortsätta till "blasthögen" i mitten.
- För sedan blasten till höger mot mitten, så som man gör när man flätar, så låses nya blasten fast.
- Lägg en ny lök till höger och för blasten mot mitten, fläta vänster blast mot mitten.
- Lägg nya vitlökar ömsom till vänster, höger och mitten och fläta blasten tajt.
- Avsluta genom att fläta blasten någon decimeter och knyt sedan ihop med en knut och en ögla på linan.
Det är helt ärligt inte så noga exakt hur själva flätan görs. Lägg lökarna där du tycker det ser fint ut och fläta in blasten efterhand.
Tänk bara på att fläta blasten hårt så att den håller ihop. Färsk blast kommer att ge en lösare fläta, men det kan vara praktiskt ändå att fläta vitlöken färsk. Då är det bara att knyta ihop löken något när den torkar upp.
Häng i taket inomhus
Häng löken på ett torrt ställe i rumstemperatur. Jag förvarar mina flätor i köket. När löken ska användas vrider jag lätt av en lök och resten hänger kvar.
Vitlök kan lagras inomhus ganska länge, men det är stor variation mellan olika sorter när det gäller hur länge. Gör gärna lite research om dina sorter och se till att fläta vitlöken så att du har lagringsdugliga sorter i en fläta och mindre lagringsdugliga sorter i en.
De minsta och kanske inte så välvuxna vitlökarna brukar jag inte fläta. De torkar jag och vrider av blasten på, för att sedan förvara i en pappkartong. Dessa lökarna äter vi först.
Lycka till med din vitlöksfläta.
Tipsar också om att det på sommaren, lagom till skörd av årets vitlökar, är dags att fundera på nästa års skörd. Sättvitlök petas ner i jorden redan i höst och skördas kommande sommar. Köp gärna sättvitlök från Skillnadens webbutik. Glöm inte att vara inloggad för att få medlemsrabatt på köpet!
Tips: Köp sättvitlök i Skillnadens webbutik
/Sara Bäckmo
03. oktober 2019