Smördegsknyten med spenat
Mumsiga smördegsknyten är snabbt ihopfixade och lätta att variera. Det här receptet görs med spenat, men det fungerar också bra med mangold eller bladkål.
Ingredienser
- 20 st
- 2 paket färdig smördegsplattor (10 st i varje)
- 400 gram förvälld spenat
- 2 salladslökar eller små purjolökar
- 300 gram fetaost
- ett knippe dill
- 2 ägg
- salt
- peppar
- smör
Till sommarens alla utflykter passar de här otroligt goda smördegsknytena med spenat så bra. Jag gör en grekisk-inspirerad variant med med smak av fetaost och dill. De är lika goda att äta varma som kalla.
Gör så här:
Skiva löken tunt och fräs på låg värme i en kastrull med smör tills den blir mjuk.
Finhacka spenaten och lägg den i kastrullen.
Blanda i finhackad dill och smulad fetaost.
Smaka av med salt och peppar och låt smeten svalna.
Blanda i ägg när smeten inte längre är varm.
Tina smördegsplattorna enligt instruktion på förpackningen.
Lägg en rejäl klick fyllning på varje platta och nyp ihop i toppen.
Lägg på en plåt en med bakplåtspapper.
Värm ugnen till 220 grader och grädda knytena i 15-20 minuter eller tills de har fått fin färg.
Servera knytena med en rejäl grönsallad och en kall sås av till exempel yoghurt och örter.
Recept: Sara Bäckmo
Foto: Maria Fors Östberg