Chokladpudding med vinbärssylt och grädde
Jag kan lova att jag blir en populär mamma när jag serverar barnen den här desserten. Krämig chokladpudding, syrliga vinbär och lyxig topping. Det tar en liten stund att göra, men är inte krångligt alls. Prova!
Ingredienser
- Chokladpudding:
- 8 dl mjölk
- 1 ägg
- 1 dl maizenamjöl (stärkelse, ej redning)
- 1 dl kakao
- 1-2 msk strösocker
- 2 tsk vaniljsocker
- 3 dl svarta vinbär, frysta eller färska
- lite vatten
- socker efter tycke och smak
- grädde
- 2 dl vinbär till vinbärsflakes
- hackad choklad
Hemmagjord chokladpudding är toppen. Det är något långt bortom pulvervarianten: Krämig, len och med rejäl smak av choklad - verkligen en drömdessert! I den här varianten serveras den med syrlig vinbärssås, vinbärsflakes och hyvlad choklad.
Tänk på att det tar lite tid att göra både chokladpuddingen, sylten och vinbärsflakes. Du kan såklart välja ut bara en eller två av dem, eller kombinera chokladpuddingen med annat.
Gör så här:
Börja med att göra chokladpuddingen.
Blanda alla ingredienserna i en kastrull, mjölken sist lite i taget, och rör om ordentligt så att det inte bildas klumpar.
Sjud smeten och rör om med visp hela tiden. Smeten tjocknar efterhand.
Häll den varma smeten i portionsformar eller glas när den nått lagom krämig konsistens.
Låt svalna där.
Strö lite strösocker över ytan så den stelnar på fint sätt.
Koka upp vinbär med en slatt vatten och låt puttra en stund.
Mixa till en slät smet och smaksätt med socker.
Låt koka ihop till en fin massa.
Häll upp i en skål och låt svalna i några timmar.
Till flakes mixas färska eller frysta bär och passeras genom en finmaskig kökssil så att kärnorna separeras.
Häll den släta massan på en plåt med bakplåtspapper och bred ut till ett tunt lager.
Torka i ugn på max 50 grader med ugnsluckan lite öppen. Detta tar några timmar.
Bryt sedan kakan i större flingor att dekorera med.
Servera chokladpuddingen tillsammans med den syrliga vinbärssylten och grädde, garnerad med vinbärsflakes och hackad eller hyvlad choklad.
Recept: Sara Bäckmo
Foto: Maria Fors Östberg