Så morötter i torr jord
Nu är det dags för rotsakerna att leta sig ner i jorden. Men det är så torrt! Det är lätt att misslyckas med morötter om jorden är torr. Fröerna gror helt enkelt inte om jorden inte hålls fuktig, det fick jag dessvärre prova på några gånger förra året. Så här gör jag för att lyckas.
Våren är underbar. Just nu är till och med vindarna ljumna och barnen har lekt barbenta i tunnelväxthuset de senaste dagarna.
Den här våren skiljer sig från förra genom att jag oroar mig betydligt mer för att det inte regnar. Förra året var det liksom bara fint väder och inte mycket mer än så, jag var glad för sol. Men nu vet jag vilka konsekvenserna kan bli och det känns allt annat än mysigt och härligt.
Vi har inte haft regn på några veckor och så långt tiodygnsprognosen sträcker sig finns inte en droppe nederbörd i beräkningarna. Med förra sommarens katastrofftorra läge har jag gjort en del ändringar i hur jag disponerar min köksträdgård i år, bland annat genom att renodla bäddarna mer än tidigare och inte fylla dem lika mycket. Jag har startat säsongen med bra fart på täckodlingen, där merparten av bäddarna är täckta på olika sätt, och ska jobba ännu mer med det på alla vis jag kan.
Jag har också lämnat några bäddar utan täckmaterial och där ska jag direktså, bland annat morötter.
Läs mer: Odla smart när det är torrt
Gror dåligt i torka
Förra året sådde jag vintermorötter flera gånger under våren och det var väldigt svårt att få ett bra resultat. Sådder torkade bort och gjordes om. Tillsammans med lök och bönor var morötterna svårast förra året.
Morötter är extra kinkiga och gror dåligt när jorden är torr en längre tid. Det är lätt hänt att fröerna gror under jorden, utan att komma längre än så eftersom det helt enkelt blir för torrt. Enklaste sättet att lösa det på är att vattna och vattna och vattna. Men när man som jag är på resande fot emellanåt och dessutom inte vill slösa på vatten när jag väl är hemma, hur gör man då?
Läs mer: Är det okej att vattna grönsakerna med slaskvatten?
Tips för sådd av morötter
Jag har för det första bestämt mig för att göra rena morotsbäddar. Ingen samodling med andra grönsaker i dessa till en början, för att inte morötterna ska konkurreras ut och gå miste om både vatten och näring. Årets första sådd av vintermorötter står dock i en bädd med blåbärstry i ena kanten.
Det får plats två fåror med morötter här. I varje fåra har jag vattnat tio liter vatten innan sådd. Därefter har fröerna såtts glest innan jorden puttats igen.
Ovanpå jorden har jag vattnat ut fem tioliters-kannor med vatten, med några minuters mellanrum. Jag har varit noga med att inte hälla på vattnet så att det rinner av längs kanterna, utan försiktigt strilat det över jorden så det sugits upp. Ett tips är att känna efter i jorden med fingret efter en stund för att se så att det känns fuktigt ungefär på det djup där morotsfröerna kan tänkas ligga.
Efter det har jag lagt på en dubbelvik väv och förankrat den med stenar. En väv är kanonbra över sådder i torr jord, lägg det på minnet! En väv hindrar nämligen en del av fukten att dunsta ur jorden, den hålls kvar längre och kommer fröerna till nytta.
Läs mer: Vattna smart med fuktslang/droppslang
Fiberduk, väv och lock
Just den här väven är en ny bekantskap, den kallas för specialfiberduk och jag har köpt den hos Gjordnära. Den påminner om ett sånt där nät som man köper sättpotatis eller lök i, fast den är tätare vävd. Jag har spanat på liknande dukar och fantiserat om en hållbar variant som inte skulle vara så omtyckt av kajorna att plocka av till sina bon. Efter att ha haft duken över en bädd med vintersådd spenat i flera veckor är det 1-0 i matchen mellan mig och kajorna, de har inte nafsat något alls i den här väven och det har grott fint under den. Det går utmärkt att lägga fiberduk över sådden med, den är ju lättare att få tag i och finns hos de flesta trädgårdsbutiker.
Ett annat alternativ för morotssådder i torr jord är att täcka en sådd i pallkrage med ett lock. Det bildas kondens på insidan av locket som skapar ett lite fuktigare klimat i lådan. Lockat hindrar också en del fukt från att dunsta från jorden.
Läs mer: Såtips för torra platser
Nu får duken ligga på en tid. Det kan ta upp till en månad innan morötter gro, så det gäller att ha tålamod. Om torkan fortsätter räknar jag med att behöva vattna med en eller två kannor vatten per vecka. Då vattnar jag på duken - den släpper igenom vatten på ett bra sätt. När morotsplantorna blivit 5-8 cm stora brukar jag täckodla med gräsklipp mellan raderna, innan dess är de för små och skadas lätt när gräsklipp blåser ner i fårorna på de små plantorna.
Sammanfattningsvis:
- vattna såfåran innan sådd
- vattna bädden efter sådd
- täck med duk eller väv
Vintermorötter går fint att så i april och maj för att få fina stora rötter att äta i vinter. I stora delar av landet går det att så sommarmorötter in i juli och ha skörd på senhösten och delar av tidiga vintern.
/Sara Bäckmo