Hemmagjorda potatischips
Har du testat att göra egna chips? Gör det. Det blir troligtvis familjens favorit - och tre resor nyttigare än de som står i butikens chipshylla.
Ingredienser
- ca 2 stora potatisar per person
- rapsolja eller annan olja för fritering
- salt
- eventuella kryddor
Hemgjorda potatischips är så väldigt gott! Det tar en stund att göra de olika momenten men med några hantlangare i köket går det snabbt. Låt dock inte små barn vara i närheten då oljan är mycket, mycket het.
Det är vackert att ha skalet kvar på chipsen, om det inte har skador.
Gör så här:
Tvätta eller skala potatisen och ta bort fula partier.
Skiva potatisen tunt i en mandolin och lägg potatisskivorna genast i en balja med vatten en stund.
Låt dem rinna av i ett durkslag.
Lägg alla skivorna på en kökshandduk och lägg en annan kökshanduk ovanpå.
Platta till lite och låt ligga några minuter så att potatisen torkar upp.
Värm oljan, i en fritös eller i en kastrull, till 160-180 grader.
Sänk ner potatisen, lite i taget, och fritera tills de fått fin färg.
Rör gärna om då och då så alla blir jämnt friterade.
Ta upp chipsen ur oljan och lägg dem i ett durkslag med en lös tuss hushållspapper i botten, där de får droppa av oljan.
Lägg i en skål och salta.
Det är gott att använda örtsalt eller strö på torkade kryddor, till exempel vitlökspulver, lite chili eller annat.
Recept: Sara Bäckmo
Foto: Maria Fors Östberg