Stäng menyn

Stuvad potatis med gravad lax

Vad härligt det är att äta egen potatis under vintern! Gammelpotatisen blir toppenfin att stuva och äta tillsammans med gravad lax.

Stuvad potatis med gravad lax med färskt grönt.
Ingredienser
  • potatis
  • smör
  • mjölk
  • vetemjöl
  • hackad dill, färsk eller fryst
  • salt
  • vitpeppar
  • gravad lax

På vintern är potatis en underbar resurs. Vi har mycket från förra årets gemensamma potatisodling i byn och försöker att äta många gånger per vecka. Dillstuvad potatis med lax är utmärkt mat som är lätt att laga utan att det tar särskilt lång tid.

Vill du grava laxen själv finns recept här och i boken Skillnadens skörd sida 20, det är mycket enkelt.

Gör så här:
Börja med att skala och koka potatisen. Passa noga så att den inte kokar häftigt och faller isär på slutet. Lättast är att använda fasta, ej mjöliga, sorter av potatis.
Häll av kokvattnet och låt potatisen vila i en bunke.
Smält en klick smör i en kastrull och rör ut lite vetemjöl.
Späd efterhand med mjölk. Räkna ca 2 msk vetemjöl till 5 dl mjölk.
Låt såsen puttra en stund och krydda med salt och mortlad eller krossad vitpeppar.
Dela potatisen i större bitar och lägg i såsen.
Värm potatisen och blanda i hackad dill.

Servera den stuvade potatisen med en god gravad lax och grönsaker efter årstid.

 

Recept: Sara Bäckmo
Foto: Maria Fors Östberg

 

Stuvad potatis med gravad lax med färskt grönt.