Stäng menyn

Citronfromage med bär

Det här är den godaste juliga efterrätten jag vet. Fromage passar så fint efter vinterns grytor och annan mustig mat. En mix av frysta bär från vår sommarträdgård blir pricken över i.

Vacker glimmande julfika med citronfromage och bär.
Ingredienser
  • 2,5 tsk gelatinpulver
  • 2,5 msk vatten
  • 3 ägg
  • 1 dl socker
  • 3 dl vispgrädde
  • rivet skal och saft av 1 citron
  • bär, färska eller frysta
  • blandade nötter

Här kommer en riktigt favorit! Underbar fromage, extra gott att servera med hemgjorda rullrån, knäckflarn eller liten chokladkaka.

Fromage tar lite tid på sig att stelna, så se till att göra den i god tid innan den ska serveras. Det är lagom att göra den på förmiddagen om du ska servera den till sen eftermiddag/kväll.

Gör så här:
Blanda gelatinpulvret med vatten i ett litet glas och låt svälla några minuter. Ställ därefter glaset i en skål med hett vatten och låt stå medan övriga ingredienser förbereds.
Separera äggulorna från vitorna och lägg i varsin skål. Vispa gulor och socker till ett pösigt skum.
Vispa äggvitorna till hårt skum i en annan skål och grädden i en tredje.
Blanda nu det smälta gelatinet (det ska vara rinnigt, värm ytterligare i vattenbad om det inte hunnit mjukna helt) i skålen med äggulor och socker och tillsätt sedan citronskal och saft. Vänd ner grädde och sist de hårt vispade äggvitorna.
Skölj en fin skål med vatten och häll fromagen i den. Stelna i kylskåp eller annat kallt utrymme i några timmar.

Garnera med nötter som rostats i panna (utan olja eller smör) och servera bär till.

Tips: Styckfrysta bär kan serveras halvtinade, om du vill garnera till exempel en portionsskål. Hallon, stora blåbär och vinbär ser mycket vackra ut då och inte så ihopsjunkna som när de är helt tinade.

 

Recept: Sara Bäckmo
Foto: Maria Strömberg Bååth