Långkokt köttfärssås med färska tomater
Smarrig köttfärssås för dig som har gott om tomater - och lite tid att låta grytan puttra på spisen eller i slowcookern för extra fin smak.
Ingredienser
- 1 kg köttfärs
- 1 selleri
- 2 morötter
- 4 lökar
- vitlök
- ca 1 kg färska tomater
- grädde
- salt
- peppar
- oregano
En enkel vardagsrätt som ändå smakar extra gott med färska tomater. Jag bara älskar recept som får stå länge och gotta sig medan familjen gör annat!
Gör så här:
Finhacka lök och vitlök och fräs i en bra gryta för långkok, till exempel en lergryta eller en järngryta.
Stek köttfärsen i omgångar och lägg ner i grytan med löken.
Riv rotsakerna grovt och skär tomaterna i mindre bitar, blanda med köttfärsröran.
Salta och peppra lite och låt sedan köttfärssåsen puttra på låg värme och med locket på glänt under några timmar. Rör om då och då. Tomaterna ger ifrån sig en hel del vatten som behöver koka bort.
Efter några timmar har köttfärssåsen blivit mer fast i konsistensen. Späd då med lite grädde och smaka av med salt, peppar och oregano.
Servera med spagetti och goda grönsaker som barnen gillar. På bilden syns stekt, strimlad svartkål som passar finfint till.
Recept: Sara Bäckmo
Foto: Maria Strömberg Bååth