Stäng menyn

Fiskbullar från grunden

Hemmalagade fiskbullar slår alla varianter som finns att köpa. Det är enkelt att göra av ekologisk fisk i frysblock och går snabbare än köttbullar eftersom de inte behöver rullas.

PÅ ett brunt bord står skålar med fiskbullar, citron, röror och kål.
Ingredienser
  • 1 fiskblock, halvtinat
  • 2 portionsbitar laxfilé
  • 1 dl ströbröd
  • 1 dl mjölk
  • 1 ägg
  • 0,5 tsk vitlökssalt med chili
  • 0,5 tsk grönsakssalt med kajplök
  • 2 tsk grönsakspulver
  • 2 hackade lökar

En maträtt jag tagit med mig från mitt föräldrahem är hemmalagade fiskbullar. Min mamma hade en fiskaffär när jag var liten och av den anledningen blev jag och mina syskon bortskämda med alla tänkbara fiskrätter, lagade från grunden med superfärsk fisk. Det dröjde ända upp i skolåldern innan jag ens smakade på fabrikstillverkade fiskpinnar och smaklösa fiskbullar i sås.

Gör så här:
Fräs lökhacket i smör tills det blir mjukt men ej tar färg.
Lägg ströbröd, mjölk och ägg i en bunke och låt det svälla.
Skär fisken i mindre bitar och mixa med stavmixer eller i matberedare.
Blanda röran av ströbröd med fisk, lök, salt och grönsakspulver. Självklart byter du ut grönsakssalterna mot något du har hemma. Grönsakspulvret kan ersättas med buljongpulver.
Forma bollar av fisksmeten, lägg i en varm stekpanna med smör och rapsolja, platta till något och stek gyllenbruna på bägge sidor.
Lägg fiskbullarna på ett ugnsfat och förvara i ugnen på låg värme innan maten.

När det finns gott om grönsaker skippar vi gärna potatis och låter salladen ta den platsen på tallriken. Här på bilden serveras fiskbullarna till råstekta kålblad i vin, en jättegod kombination. En god sås till är creme fraiche mixad med ärtskott eller örter från trädgården.

 

Recept: Sara Bäckmo
Foto: Maria Strömberg Bååth