Styrsökakor med äpple
Så fina och goda brödkakor efter recept från Styrsö. Vid alla högtider på öarna åts de med smör och ost. I min variant har jag äpplen till extra saftiga bröd.
Ingredienser
- 50 g jäst
- 4 dl mjölk
- 100 g smör
- en msk honung
- 5 dl riven äpple
- 2 dl dinkelmjöl
- ca 15 dl vetemjöl
- salt
- 2 tsk kardemumma
Jag växte upp på Styrsö i Göteborgs södra skärgård. Alla öar hade sina egna recept på brödkakor, vissa med enbart vetemjöl och andra lite grövre. När högtider firades på ön fanns alltid brödkakor med smör och ost till försäljning. Och saft. Det tyckte jag mycket om! Varje år samlades familjer hos vänner med vedeldad bakugn i källaren och bakade enorma mängder brödkakor. Till jul penslades de med sirap utspätt med vatten. Det här är en enkel variant att baka i vanlig ugn, och jag har rivet äpple i mina kakor.
Gör så här:
Smält smör i en kastrull och häll i mjölken. Värm till fingervarmt.
Smula jästen i en degbunke och lös upp i lite av degvätskan. Tillsätt sedan resten.
Häll i äpple, honung och kardemumma och rör om.
Blanda i mjöl och salt och blanda till en slät bröddeg. Justera mjölmängden så att degen blir kladdfri, men inte hård. Mängden beror på hur saftiga äpplena är.
Låt degen jäsa under duk i 45 minuter.
Värm ugnen till 300 grader.
Stjälp ut degen på mjölat bord och dela i till exempel åtta delar, för något större kakor, eller färre för mindre brödkakor.
Kavla ut bröden och lägg på bakplåtspapper. Jäs 20 minuter.
Nagga bröden med brödnagg eller gaffel och stansa ut en rundel i mitten med en mjölad äggkopp eller liknande.
Grädda i ugnen så att brödet får fin färg och låt svalna på galler.
Servera direkt med smör och ost.
Recept: Sara Bäckmo
Foto: Maria Strömberg Bååth