'Filderkraut' - En rentav redig spetskål
Nu är det hög tid att börja äta kålmat! Jag har många fina kålhuvuden i landet och gjorde fin fredagsmat igår. Kåldolmar på hemodlad spetskål. Underbar skörd!
Den här härliga kålen har stått och stampat sig igenom hela sommaren i köksträdgården. Det är fjärde året jag odlar 'Filderkraut' och det är verkligen en magnifik spetskål. Storleken får vem som helst att höja på ögonbrynet och alla som är det minsta trädgårdsintresserade blir nyfikna. Hur kan man odla så stora kålhuvuden hemma?
Täckodling för torr sommar
Täckodling är svaret på hur kålen kunnat växa så fint i år, då sommaren varit kollossalt torr och het. Kålen växer i höga vallar av täckmaterial över kanonfin jord i årets kålland. Det är just vid den här tiden förra året som jag började förbereda kvarteret, genom att täcka i massor. Precis som jag gör i år. Nästa år har förhoppningsvis kålen väl förberedda bäddar att växa lika fint i. Helst finare, eftersom jag gärna ser att sommaren blir något svalare och framförallt betydligt fuktigare.
Läs mer: Täckodling - min bästa hjälp
'Filderkraut' är en sen spetskål som är större än de flesta. Vanligtvis är huvudet mycket långsmalt och superspetsigt, men den här sommaren har just spetsen fått sig en törn. Jag tror de blivit lite tilltufsade när jag oförsiktigt plockat larver på sommaren, ganska långt ner i själva huvudets innanmäte. Nåja. Det tar jag. Hellre tilltufsat huvud än, av larverna, uppätet huvud.
Jag glömde väga kålhuvudet. Det är ganska lätt, inte så hårt packat. Just 'Filderkraut' är en kanonsort att göra kåldolmar på, eftersom bladen är jättestora men inte sitter så hårt runt huvudet. Det är lätt att pilla loss bladen. Till dolmarna skär jag förskiktigt av bladnerven längs stocken och lirkar av hela bladet. Sedan lägger jag bladen två och två kokande vatten några minuter innan jag fyller dem med smet. Då blir bladen mjuka och kan lätt vikas utan att gå sönder. Receptet jag använder kommer från min mamma och finns på sidan 88 i boken Skillnadens skörd, fast jag gör dolmar istället för kålpudding.
Vill du odla spetskål nästa år? 'Filderkraut' är som sagt en sen och tämligen köldtålig sort. Årets huvuden har passerat många riktigt kyliga frostnätter och är superfina ändå. Smaken är rejäl, inte bland den mildaste och bladen är så spröda och krispiga att de lätt slinker ner både färska och tillagade. Sorten finns i min egen frökollektion, som du hittar här.
Eftersom 'Filderkraut' är så otroligt stor, också då den växer i landet, kan det vara bra för en mindre trädgård att satsa på andra sorter. Bland de vita spetskålssorterna tycker jag att 'Early Jersey Wakefield' är kanon! Bägge sorterna funkar fint att så i vintersådd för att spara plats inomhus.
Se mer: Kål - från sådd till skörd
Och kåldolmarna, hur smakade de? Åhhhhh, så gott! Med gräddsås och lingon till. Och kokt potatis till barnen. Dessutom slog jag stort på hushållstrumman igår och avrundade dagen med hemgjord bananglass och chokladsås till barnen. Många mammapoäng där!
/Sara Bäckmo