Dillkött av lamm
Dillkött kan vi äta året om och det gör vi hemskt gärna. Jag gillar att laga det med lamm, från närliggande gårdar, och självklart med säsongens grönsaker.
Ingredienser
- en stor bit lammkött (1 kilo räcker till 4-5 personer, vilken del spelar inte så stor roll eftersom det kokas länge)
- 1,5 tsk salt
- 6 dl vatten
- 5 kryddpepparkorn
- 10 vitpepparkorn
- 1 lagerblad
- persilja
- purjolök
- gul lök
- rotsaker (ej potatis)
- vetemjöl
- citron
- 1 dl hackad dill
Dillkött är hela familjens favorit och en rätt som vi lagar året om. Vår, sommar och höst används färsk dill och på vintern fryst. Beroende på säsong kokas köttet med tillsammans med färska grönsaker.
Gör så här:
Dela köttet i stora bitar.
Lägg det färska köttet i en stor kastrull med så mycket vatten att det täcker. Delar med ben kan också användas.
Koka upp och låt koka fem minuter.
Häll bort vattnet, diska kastrullen och skölj köttet. Att förvälla köttet är ett bra sätt att få bort delar från köttet som gör spadet grumligt.
Bottna kastrullen med borstade rotsaker, skalade lök, ansade/borstade grönsaker och kryddor. Detta ska endast sätta smak till köttet, inte användas senare.
Koka/sjud köttet på svag värme i 2-3 timmar, eller använd ännu hellre en slowcooker där köttet kokas 8-11 timmar.
Lyft upp köttet och sila kokspadet.
Smält några matskedar smör i en kastrull och häll i några matskedar av kokspadet.
Vispa ner 3-4 msk vetemjöl och späd samtidigt med mer av kokspadet så det inte bildas klumpar.
Späd såsen till önskad konsistens och låt koka på svag värme några minuter.
Pressa lite citron i såsen, salta och peppra och lägg i hackad dill samt lammkött.
Servera med färsk kokt potatis, kokta rotsaker och mycket sallad. Så gott! Grytan är fenomenalt god både dag ett och två och är perfekt att förbereda dagen innan det väntas middagsgäster.
Recept: Sara Bäckmo
Foto: Maria Strömberg Bååth