Enkla inlagda rödbetor
Inlagda rödbetor är en sådan där simpel sak att göra, men som får en mängd maträtter att smaka snäppet godare. Här är mitt favoritrecept.
Ingredienser
- 2 kg rödbetor
- 0,5 dl röd vinäger
- 0,5 dl ättiksprit (12%)
- 3,5 dl vatten
- 3 dl socker
- 0,5 msk nejlikor
Jag är en storkonsument av inlagda rödbetor, men det måste vara inläggningen enligt min mammas recept. Det blir många burkar varje år. Ett tips för att få barnen att smaka mina inlagda rödbetor är att locka med det spännande toalettbesöket senare... Rött kiss!
Gör så här:
Småkoka rödbetorna med skal i ca 45 minuter.
Spola i kallt vatten och kläm av skalet med händerna.
Skiva (eller låt vara hela om du hellre vill det).
Blanda ingredienserna till lagen.
Lägg i rödbetorna och låt koka 15 minuter.
Slå upp på burkar och fördela lagen i burkarna över rödbetorna.
Förvara burkarna svalt och servera till mustiga grytor och annan husmanskost, eller andra rätter som behöver ett sting av syrlig jordighet. Finns det något bättre än inlagda rödbetor?
Du kan hitta mängder med andra recept med rödbetor på fliken Skillnadens mat i startmenyn. Eller genom att söka på "rödbetor" i sökrutan högst upp till vänster på sidan. Jag kan till exempel rekommendera ett liknande recept jag tycker mycket om, krämiga rödbetor med vitlök, purjolök och timjan. Du kan läsa receptet här: Krämiga rödbetor.
Hoppas du gillade mitt recept på inlagda rödbetor!
Bli medlem på Sarabackmo.se för att få tillgång till längre artiklar, trädgårdsguider och särskilda erbjudanden från Skillnadens Trädgård.
Recept: Sara Bäckmo
Foto: Maria Strömberg Bååth