Stäng menyn

Mangold med späda blad - 'Lucullus'

Det här är en jättefin mangold, som har så tunna och milda blad att den nästan smälter i munnen. Mangold har klarat sig bra i den här sommarens torka och 'Lucullus' har varit en mycket omtyckt nykomling i odlingen.

Ett knippe ljusgrön mangold med vita stjälkar ligger på marken.

Mangold 'Lucullus' är ljust grön i färgen och har blad som är otroligt goda att steka.

 

Alltså, mangold är ju en häftig växt med otroligt många variationer. Jag fullkomligt älskar sorterna med jättestora bladverk och blir också glad när jag passerar land där jag odlar sorter med klart lysande stjälkar i olika färger. Mangold är en användbar bladgrönsak, lätt att odla och dessutom så bra att lagra i frysen.

En av sommarens bästa nyheter i min trädgård har varit mangold 'Lucullus'. Första gången jag tillagade den fick familjen glädjefnatt. Det här är den godaste mangold jag odlat för att steka!

 

Blek och späd

Sorten ger en väldigt ljusgrön, närmast blek, växt som i årets odling inte blivit så stor. Den kanske bara är mindre än andra mangoldsorter eller så är det den varma sommaren, bristen på vatten och valet av växtplats som gjort att den inte blivit så hög. Stjälkarna är späda och bladen betydligt tunnare än övriga sorter jag odlar.

 

En stående bild på växten då den står i landet.

Om den får växa länge och stå utan att skördas blir bladen större och kraftigare.

 

Närbild på vita späda stjälkar.

Stjälkarna är späda och samtidigt krispiga. De kan behållas på bladen då de steks.

 

Ett jättestort mangoldblad ligger bredvid ett knippe med pyttesmå blad.

Jämfört med den storväxta sorten 'Fordhook Giant' är 'Lucullus' en plutt i trädgårdslandet.

 

Som spenat att steka

Vi äter någon form av stekta blad nästan varje dag. Vanlig mangold är närmast läderartad i konsistensen, särskilt på blad som fått stå ett tag i landet. Men den här sorten har så tunna blad att de nästan smälter i munnen. Min man sa spontant att det här var de godaste blad vi ätit. Och då var de bara stekta lätt i smör, direkt från plantan och ner i pannan. Så enkelt och så gott!

 

Provar att övervintra

Den här sorten var en av Impectas nyheter för i år och jag har alltså inte provat att odla den under den kalla årstiden. Men eftersom den var så himla god tänkte jag faktiskt flytta in ett gäng plantor i tunnelväxthuset för att övervintra. Mangold är generellt en väldigt härdig bladgrönsak. Den ser inte mycket ut för ögat när det är som kallast, men så snart ljuset kommer åter i mitten på februari börjar den skjuta nya blad. I år skördade jag läcker mangold från april och sedan hela maj, i tunnelväxthuset från övervintrade plantor. Nu ska 'Lucullus' provas för övervintring med. Kul!

Jag har inte lyckets bra med att så mangold på hösten och vintern, utan övervintrar alltså plantor istället.  Det finns som sagt sorter som är extremt köldtåliga och som klarar att övervintra väldigt kalla vintrar. 'Perpetual Spinach' sägs vara en av de mest köldtåliga.

 

 

Mangold är en utmärkt bladgrönsak att odla just för att den är lätt att ha i landet, sköter sig själv under säsongen och dessutom ger mycket skörd under lång tid. På hösten fryser jag in ordentliga mängder som vi kan ha att äta under den kallaste vintern. Jag är då noga med att förvälla bladen först, eftersom det ger bättre konsistens och utseende. Dessutom kokar jag bort en del av nitratet i som finns i bladen, ett ämne som kan vara skadligt för kroppen, särskilt hos små barn.
/Sara Bäckmo

02. oktober 2018