Ketchup av gröna tomater
Det är himla läckert att ställa fram en grön ketchupflaska till pastan vill jag lova. Här är mitt recept, en smidig variant där du slipper skala tomaterna.
Ingredienser
- ca 30 gröna tomater
- 60 ml salt
- 8 lökar
- 3 äpplen
- selleristjälkar
- vitlök och gärna kryddor från trädgården
- 1 liter vitvinsvinäger
- 1,5 liter socker
I de flesta recept för tomatketchup ska tomaterna skalas. Jag brukar strunta i det, ärligt talat blir det aldrig gjort om något så tidskrävande och omständligt står i vägen för själva koket, men däremot brukar jag skära bort det hårda stjälkfästet. Gröna tomater brukar i alla fall jag ha i mängder, så lätt ska det gå!
Gör så här:
Skiva tomaterna tunt och blanda med saltet i en bunke.
Låt dra över natten och häll sedan av vätskan.
Skär övriga ingredienser i mindre bitar och lägg allt utom socker i en stor kastrull.
Häll på vinägern.
Låt allt koka försiktigt i 2-3 timmar.
Blanda i socker och låt puttra ytterligare en tid.
Mixa såsen och häll på burkar.
Jag föredrar att frysa ketchup för att vara säker på hållbarheten, då använder jag plastburkar.
Sockret kan bytas mot honung efter tycke och smak. Utgå från att det behövs motsvarande hälften av sockermängden om du använder honung, men smaka av hela tiden så det blir lagom.
Recept: Sara Bäckmo
Foto: Maria Strömberg Bååth