Stäng menyn

Äppelsaft med kryddor

Must och mos i all ära, men missa inte att göra saft om du får en stor äppelskörd. Saften smakar underbart både kall och varm.

En korg med klirrande klara flaskor med guldguld äppelsaft i. Mot en lökig bakgrund.
Ingredienser
  • äpplen
  • vatten, ca 0,5 l/kg äpple
  • socker
  • kryddor som kryddnejlika, kanelstång och kryddpeppar

Äpplen är så bra att ha. De står sig lääänge och kan användas till mycket gott. Saften är tjusig att ha i fina flaskor, men för det mesta förvarar jag den i i frysen i vanliga burkar med lock – det blir mycket enklare att stapla och diska. Äppelmoset som blir över passerar jag och fryser in.

Eftersom jag kokar mycket och ofta har alla barnen hemma när det görs försöker jag att sprida ut kokningarna under hösten och vintern. Det är lättare att göra något fler mindre kok än några få monsterstora. Bra, sena äppelsorter håller sig lätt till februari då jag kan koka en större omgång som säkrar behovet fram till sommaren.

Gör så här:
Fyll en stor kastrull med äpplen skurna i bitar, vatten och cirka 0,5 dl socker per 1 kg frukt.
Krydda med till exempel 10 hela kryddnejlikor, 2 kanelstänger och 4 kryddpepparkorn i en stor kastrull.
Koka tills äppelbitarna är ordentligt mjuka.
Sila av saften och frys.

Saften kan också göras i saftmaja. Då fylls behållaren med äpplen, cirka 5 kilo, socker och kryddor och kokas tills äpplena är mjuka och saften kan tappas av.

 

Recept: Sara Bäckmo
Foto: Maria Strömberg Bååth