10 supergrönsaker i trädgårdsskafferiet
Det finns hur många grönsaker som helst att välja att odla i en hemträdgård. Här är några av de läckerheter jag absolut måste odla varje år. Och en kort beskrivning om varför de är bra att odla för den som önskar bli självförsörjande på grönsaker.
Broccoli – En av de mest prisvärda grönsakerna att odla på hemmaplan. Billiga frön, ofta många i varje förpackning. Lång skördetid och varje planta ger mycket mat under förutsättning att de skördas regelbundet under säsongen. Gör gärna en ny sådd på försommaren så har du fräscha plantor som ger fin skörd under hösten. Perfekt att frysa inför vintern.
Potatis – En av de grönsaker som vi uppskattar för den stora smakskillnaden, om vi jämför med köpt potatis. Det tar stor plats att odla potatis och i hemträdgården drabbas den ofta av potatisbladmögel, som kan vara lite krångligt att handskas med. Men mängden sorter att välj mellan och den stora, goda, skörden gör det värt jobbet. Lätt att lagra i stuka eller i hink varvad med torv.
Lök – Vi använder flera sorters lök i matlagningen varje dag. Med flera sorters lök i köksträdgården blir maten så mycket mer spännande än de obligatoriska gula, röda och charlottenlökarna som finns i butik. Bladlök är mycket lätt att frysa för att äta under andra årstider och vanlig matlök och vitlök är lätt att lagra rumstemperatur. Det är enkelt att odla mycket lök genom att samplantera den med andra växter.
Nyzeeländsk spenat– En verkligt grön grönsak, se bilden ovan. Ger stor skörd under lång säsong och är en bra ersättare till spenat. Spenat går ofta i blom tidigt och är i stort sett omöjlig att odla sommartid. Men den nyzeeländska spenaten växer fint under långa varma dagar, likaså under hösten. Perfekt för små barn att skörda då nya skott växer ut där andra knipsat. Den är i princip omöjlig att skörda sönder. Bladen är perfekta att förvälla och frysa.
Brytbönor – Detta är kanske den bästa och lättaste bönan att odla. Skörden blir ofta stor och är lätt att lagra i frysen efter förvällning. Just brytbönor kan användas på så många sätt, både som tillbehör till måltiden efter att ha kokats, stekts eller gratinerats. Men den är också god som ingrediens i maten. Jag odlar mest de låga sorterna, de är lättast att sköta i odlingen tycker jag.
Tomat – Jag är ingen tomatodlare. Har inga särskilda favoriter. Vet inte mycket om sjukdomar och krulliga blad. Misslyckas ofta och kan inte ge andra tips om lämplig skötsel. Men jag älskar tomater och odlar dem i mängd för att kunna laga underbar mat. Det går fint att odla tomater på friland och de som inte hinner mogna gör det lätt inomhus. Jag lagrar mina omogna tomater svalt i ett mörkt utrymme, då mognar de snart fint och kan användas riktigt sent under säsongen.
Squash – Den här vardagliga grönsaken är utmärkt för den som odlar för att vara självförsörjande. Den kan ge skörd tidigt och vara en bra ersättare till flera grönsaker som ännu inte mognat. Kokad mjuk i en röra med lite tomatpuré och kryddor blir den en fin pizzasås i juni. Dessutom är den perfekt att fylla ut maträtter med eller att ersätta gurka på smörgåsarna. Riktigt läcker då den skördas pytteliten och utmärkt att frysa till årstider då den inte finns färsk.
Morötter – Med upprepade sådder under hela året går det att odla en årskonsumtion av morötter i en vanlig villaträdgård. Vi har inte köpt morötter på två år, allt odlas hemma. Välj att så både sommarmorötter (som blir skördeklara på kort tid) och de lagringsdugliga vintermorötterna för att få skörd under lång säsong. Vintermorötterna kan lagras inomhus i svalt utrymme i hinkar med torv, eller stå kvar i landet under vintern med ett täcke av halm. Överskottet kan lätt mjölksyras och bli ett fint tillbehör till måltiderna.
Svarta vinbär – En häck av svarta vinbär ger så mycket gott under lång tid. Av bladen görs saft tidigt på året och bären kan användas till en mängd olika inläggningar och tillagningar. Jag styckfryser stora mängder bär och blandar i pannkakssylt. Eftersom barnen älskar smaken av vinbär men ogillar skalen mixar jag vinbären innan de blandas med övriga bär, det ger en härlig syltkonsistens. Vinbär ger stor skörd på liten yta och orsakar inga problem i form av rotskott eller invasiva frön.
Nakenfröpumpa/oljefröpumpa – En planta ger flera fina frukter fyllda av läckraste gröna kärnor, helt utan skal. De ser ut precis som de vi köper i butik, fast oftast större, grönare och mycket godare. Färska pumpakärnor finns inte i butik och är en riktig läckerhet. Odla på komposten, eller på en näringsrik växtplats med tillgång till mycket vatten. Gärna i sol. Skörda innan frost och lagra i rumstemperatur. Slakta pumpan när andan faller på då den blivit orange. Håller sig över hela vintern.
/Sara Bäckmo
Läs också gärna:
Odla broccoli för stor skörd hemma
Odla de läckraste pumpakärnorna
Nu är vi självförsörjande på grönt
02. juni 2015