Vintersallat - fantastiska blad med många namn

Vintersallat är en fantastisk grönsak med de viktiga egenskaperna god och köldtålig. Precis vad den som odlar för att vara självförsörjande på grönsaker behöver.

Vintersallat

Nyskördad vintersallat från odlingstunnel och friland, mars 2015.

Vintersallat är en fantastisk grönsak med de viktiga egenskaperna god och köldtålig. Precis vad den som odlar för att vara självförsörjande på grönsaker behöver. Du har säkert stött på de små bladrosetterna i luftiga påsar i butikernas kyldiskar. De är mycket lätta att odla själv.

Fröna sås under sommaren eller sensommaren och ger sedan skörd under sen höst, vinter och vår. Bladen står utan problem gröna och fina på friland under hela vintern. Tidigare år har jag skrapat bort ett tunt täcke av snö och plockat blad mitt i smällkalla januari. Att få en fin vårskörd innan andra blad är skördeklara i odlingstunnel eller varmbänk är så värdefullt.

Förra året sådde jag endast ett litet tråg med vintersallat för att plantera ut i odlingstunneln, som en del i att undersöka vilka grönsaker som klarar vintern bäst där. Självklart var den en av vinnarna, men skörden blev förstås liten eftersom så få frön såddes.

I år planerar jag att så flera bäddar med vintersallat i slutet av sommaren för att ha ett stort förråd att skörda av på senvintern. Sådden skulle kunna följa efter skörd av vitlök, bondbönor, potatis eller annat som skördats och gett plats i landen i juli-augusti. Beroende på hur jag disponerar mina ytor skulle jag också kunna lyfta bort täcket under bärbuskar som vinbär och björnbär för att så bladen där om jag har ont om plats.

Kärt barn har många namn. Jag tycker om att använda tydliga svenska namn på grönsakerna, i den mån det går. Vintersallat är ett namn, andra är machésallat och fältsallat. På danska heter den vårsallat och på engelska lamb's lettuce och corn salad.

Förutom det stora behovet av grönt under vintern är den största anledningen för mig att odla bladen den enkla att ungarna älskar dem! I en skål med ringlad olja över tillsammans med grönsakssalt äter barnen hellre bladen än annat som serveras till middagen. Fyraåringen skrek av glädje då vi skördat tidigare i veckan. Allt tog slut på nolltid. Skriv upp upp frön till vintersallat på din kompletteringslista!
/Sara Bäckmo

Mer att läsa om gröna blad:
Rucola till vårens frukostmackor
Pizza med mangold eller spenat
God skörd i odlingslådorna

05. mars 2015

5 svar till “Vintersallat - fantastiska blad med många namn”

  1. Gudrun Strömstedt skriver:

    Hej!
    Förlåt, en petitess i sammanhanget: vintersallat heter på franska mâche och har inget med t ex papier-maché att göra ... f ö håller jag helt med om att mâche är en fantastiskt god sallat som borde odlas mycket mer.

    • Sara Bäckmo skriver:

      Hej, hej! Knepigt med främmande språk i svenskan. Vad jag sett används både mache, maché och mâche om grönsaken vilket gör det lite förvirrande, särskilt som fröfirmorna jag köper från skriver maché. Tack för input. /Sara

  2. Gudrun Strömstedt skriver:

    Hej!
    Förlåt, en petitess i sammanhanget: vintersallat heter på franska mâche och har inget med t ex papier-maché att göra ... f ö håller jag helt med om att mâche är en fantastiskt god sallat som borde odlas mycket mer.

    • Sara Bäckmo skriver:

      Hej, hej! Knepigt med främmande språk i svenskan. Vad jag sett används både mache, maché och mâche om grönsaken vilket gör det lite förvirrande, särskilt som fröfirmorna jag köper från skriver maché. Tack för input. /Sara

  3. Matilda Hagman skriver:

    Gudrun!

    ...och macher ( med accenten cirkomflex som jag inte har på min dator...)
    betyder tugga.
    Men det viktiga är att vintersallaten är fantastisk hela vintern!
    Matilda

Lämna ett svar till Gudrun Strömstedt Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *