Vintersådda pytte-morötterna
De är verkligen inte särskilt stora, men det är inte i storleken smaken ryms. Årets första morötter är av den runda sorten 'Paris Market' och de har vuxit i en simpel balkonglåda.
Ibland behöver det inte vara svårare än att strössla ut några fröer i en bytta och låta den stå. Det är inte så noga att alla fröer inte tar sig, eller att resultatet inte blir butikssnyggt. De här morötterna smakar ändå hundra gånger godare än allt i morotsväg som går att köpa för pengar.
Jag ser några stycken som delat sin besvikelse över vintersådd av morot som inte fungerat alls. Så tråkigt! Ett tips som jag brukar vara noga med att dela är att vintersådder oftast blir bäst om de görs på en begränsad yta, till exempel i en pallkrage eller en slags odlingsram. Där är det lättare att skydda sådden med ett genomskinligt lock av plast eller glas, eller kanske ett nät. Mina vintersådda morötter på friland är redan tjocka som ett lillfinger och har ett stort försprång mot vårsådderna, även om de ligger flera veckor efter tidigare års vintersådder. Det märks att det varit en kall och torr vår.
Det är de här pyttesmå primörerna som lyfter den här årstidens måltider. Det skriver jag en hel del om i min nya bok Skillnadens skörd som släpps i augusti. Det är liksom inte de stora maffiga skördarna som är pricken över i - det är det sällsynt pyttiga som får smaklökarna att dansa just nu!
Det här med att så under vintern är ju lite provokativt för en del, av tradition ska vi så på våren. Men jag hävdar bestämt att skördarna jag får från vintersådderna ger så mycket, både mat och odlarglädje. Och ett sånt här litet knippe med underbara morötter, vem vill vara utan? Barnen tuggade i sig allt i rask takt. Sexåringen skivade sin hög och hade på knäckebröd med smör.
/Sara Bäckmo
Jag tycker det är så roligt att vissa blir provocerad av vintersådder. Lantbrukare sår många olika sorters säd på hösten för tidigare skörd, bland annats raps ?
Takk Sara for ditt råd om å så gulrøtter sent på høsten. Jeg sådde det jeg hadde av sommergulrotfrø i en liten avgrenset grønnsak benk i begynnelsen av november her i Oslo området, og la noen gamle drivhusplater over. Allerede tidlig i april begynte det å spire under platene, og nå har jeg allerede smakt på de første små, tynne gulrøttene?Regner med at jeg har store fine gulrøtter til midtsommer. Dette kommer jeg til å fortsette med!
Jag har massor med morötter på gång i pallkragarna tack vare vintersådden, de har kommit mycket längre än jag hade vågat hoppas, men man ska kanske så dem lite tätare? Jag har några glipor bland mina karottmorötter.
De är inte så man kan skörda den än, men vad gör det när vi skördar så mycket morötter i varmbänken. 🙂