fbpx

08. augusti 2019

Squashbröd i långpanna

Det här är ett av mina absolut bästa recept. Jag älskar att baka bröd i långpanna, det är så vansinnigt enkelt och smidigt. Med squash i blir brödet extra saftigt.

Ett vackert bröd från en långpanna ligger på en linneduk.
Ingredienser
  • 50 g jäst
  • 5 dl ljummet vatten
  • 3 dl rågflingor
  • 3-4 dl riven och urkramad squash
  • 1 msk honung
  • vetemjöl
  • knappt 1 msk salt
 

Bröden med riven squash i blir sällsynt saftiga och goda. Extra lyxiga och latbakade blir de i långpanna. Jag bakar allt mitt bröd i en hushållsassistent som knådar degen minst 10 minuter. Det här brödet blir bäst då degen är så lös i konsistensen att den nästan kan kallas för smet.

Receptet ger cirka 20 portionsbröd.

Gör så här:
Smula sönder jästen i degbunken.
Häll över vattnet och blanda.
Häll i rågflingor, squash, honung och blanda väl.
Häll sedan i vetemjöl lite i taget tills degen fått lagom konsistens. Du behöver antagligen fylla på mer allteftersom degen knådas eftersom vätska kramas ur squashen samtidigt. Därav är det mycket svårt att uppge exakt hur mycket vetemjöl som används.
Knåda degen ca 10 minuter, häll i saltet på slutet.
Jäs degen 1 timme.
Stjälp upp degen i en långpanna med mjölat bakplåtspapper i.
Platta ut degen i pannan, med mjölade händer går det lättast.
Lägg över en handduk och låt degen jäsa 30 minuter.
Värm under tiden ugnen till 225 grader.
Då brödet jäst färdigt skär du degplattan i ca 20 bitar med en mjölad kniv eller liknande.
Strö lite vetemjöl över degytan. Du kan också strössla på lite veteflingor.
Grädda mitt i ugnen 15-20 minuter.
Låt sedan svalna på galler.

Som en variant på långpannebrödet blir det jättefina bröd genom att istället kavla ut plattan på ett bord och stansa ut till exempel runda bröd med ovandelen av ett mjölat glas, eller pepparkaksformar. Dessa gräddas under några minuter i ca 250 grader varm ugn. Med pepparkaksformarna gör jag mellanmålsbröd i former som ungarna tycker är kul.

Squashbrödet är lika gott om det bakas med riven pumpa.

 

Fina bullar av squash ligger på en fin duk.

 

Recept: Sara Bäckmo
Foto: Maria Strömberg Bååth

13 svar till “Squashbröd i långpanna”

  1. Jessica skriver:

    Har du provat att nattjäsa detta bröd?

  2. Camilla skriver:

    Du nämner att ta vara påsen sista frysta squashen Kan man verkligen frysa squash?

  3. Martina G skriver:

    Det kan man! Jag river och fryser och späder i köttfärssåsen, grytor och bröd.

  4. Rebecca skriver:

    Hej! Nu måste jag tacka så väldigt väldigt mycket för detta recept! Mina kräsna barn tycker att detta är det godaste brödet de någonsin har ätit! Efter smaktestet berättade jag att det var två stora squashar i, och inte ens det höll dem från att vilja ha MER! Fantastiskt :o))

  5. Annakarin Magnusson skriver:

    Jättebra recept! Har gjort det flera ggr. Älskar!!

  6. Carolina skriver:

    Har kall- och nattjäst en variant på detta brödet, använt ca 14 dl dinkelmjöl (hälften grovt och hälften siktat) och det blev bra.

  7. Maria skriver:

    Vilket supergott bröd! Och enkelt! Det ska jag göra fler gånger!

  8. Åsa Säfström skriver:

    Tror du det kan funka med bovete eller annat glutenfritt mjöl?

  9. Pernilla skriver:

    Kanonbröd! Hela familjen älskart! Jag strösslar över lite flingsalt och pumpakärnor!

  10. Helena skriver:

    Jag provade brödet idag, då jag hade tre gigantiska squash att ta hand om. Hade inga rågflingor så jag tog havregryn. Gjorde squashsoppa till. Verkligen supergott ❤️ Tack!

  11. Vivi skriver:

    Kan någon säga ungefär hur mycket vetemjöl? 1liter 2liter? Tack på förhand❣️

  12. Margareta.Gaarder skriver:

    Varför använder du honung istället för socker?

  13. Ingegerd skriver:

    Verkligen gott! Blandar i lite solroskärnor i degen också. Skär den i tre delar på längden, som vi sen skär i skivor. Cirka 1liter mjöl använde jag, skulle jag tippa.

Lämna ett svar till Vivi Avbryt svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *