fbpx

11. april 2019

Ramslöksolja

Ramslök är en härlig vårprimör som sätter bra knorr på maten. Genom att göra en olja med ramslök i går det att bevara smaken länge! Extra fint är att receptet är tokenkelt.

En flaska ramslöksolja vid en fin planta.
Ingredienser
  • färsk ramslök
  • kallpressad rapsolja
  • salt

Det här är en variant av örtolja som kan användas för alla trädgårdens kryddor och örter. Det är ett mycket fint sätt att ta tillvara på smaker och variera sallader och matlagning under säsongen. Ramslök är riktigt läckert att ha som smaksättning.

Proportionerna till oljan är inte så viktiga. Prova dig fram till hur du vill ha det!

Gör så här:
Lägg ramslöksblad och lite salt i en skål och ringla över någon deciliter olja till en början.
Finfördela bladen i oljan med en mixerstav.
Späd med mer olja till en konsistens du gillar.

Om du vill ha en klar olja kan blandningen få dra i några dagar, innan bladen silas bort i ett kaffefilter eller liknande.

Oljan förvaras mörkt och svalt och håller sig fin i några månader. Den kan också frysas i mindre förpackningar eller isbitskuber och tas fram vid behov.

 

Recept: Sara Bäckmo
Foto: Maria Fors Östberg

 

En flaska ramslöksolja vid en fin planta.

 

4 svar till “Ramslöksolja”

  1. Gerd Persson skriver:

    Helt underbart Sara.

    Vad mycket lycka jag önskar dig, det kan du ej ana! Supermycket,

    Hälsar Gerd

  2. Tack för ett enkelt men fint recept
    Kram Kajsa

  3. Madeleine skriver:

    Superbra tips, har äntligen tagit mig iväg i rätt tid på året och fått plocka ramslök. LYCKA!
    Efter ha provat så, men förstått att det är lönlöst och de gånger jag försökt köpa har de varit slut. Men nu vet jag ett ramslökställe nära där jag bor som jag kan fylla på förråret.

    Gjorde ramslöksmör och ramslöksalt ikväll.

    Varma hälsningar

    Madeleine från Roslagen

  4. Axel Gunnarsson skriver:

    Superenkelt och supergott. Fick en halvpapperskasse ramslök av min fantastiska svägerska på Fårö och följde ditt recept men adderade lite vitlök och chili. På ”gröten” som blev över gjorde en otroligt god pesto. Naturens skafferidörr står på glänt.

Lämna ett svar till Bland Kastruller och vinglas Avbryt svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *