16. november 2018

Picklad fänkål

Fänkål är en fantastisk grönsak som är god i många olika former. I sallad, cole slaw, bröd och picklad. Gör den själv!

Burkar med picklad fänkål och picklad polkabeta
Ingredienser
  • 1-2 knölfänkål
  • 1 dl ättika (12%)
  • 2 dl socker
  • 3 dl vatten
  • 1 tsk salt
 

Den här inläggningen är väldigt god och ett fint tillbehör på till exempel smörgås med sallat och leverpastej. Eftersom picklad fänkål sällan används i stora mängder är det ett stort plus att inläggningen håller sig mycket länge.

Gör så här:
Koka en lag av ättika, socker, vatten och salt.
Skär bort större delen av stocken i mitten på fänkålen.
Strimla fänkålen tunt, gärna med mandolin.
Låt fänkålen koka sakta med lagen under cirka 2 minuter.
Häll upp allt på uppvärmda och rena burkar.

Jag brukar ställa burkarna upp och ner i kylskåpet. Med burkarna upp och ner läcker ingen luft in i inläggningen och den håller sig fin länge. Blasten till fänkålen hackas och läggs i påsar i frysen. Perfekt att använda i soppor eller grönsakssalt.

På bilden syns även picklad polkabeta, samma tillagning som fänkålen.

 

Recept: Sara Bäckmo
Foto: Maria Strömberg Bååth

Ett svar till “Picklad fänkål”

  1. Tina skriver:

    Alla mina fänkålsplantor får mycket fin blast men inte direkt nån knöl. Vad beror det på?
    Efter att ha läst att den är flerårig har jag grävt upp några stycken och planterat om i tunneln. Hoppas på större knöl nästa år. ☺️

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *