fbpx

31. augusti 2017

Friterade squash-chips

Förr eller senare finns det för mycket squash i landen. Och i köket. Prova att fritera chips! Det här älskar mina barn, alla fyra. Och ja, vi vuxna tycker det är mer än gott vi med.

Att fylla 39 för några veckor sedan var mycket fördelaktigt. Just den här födelsedagen bjöd nämligen på väldigt fina och trädgårdsrelaterade presenter. Till exempel fick jag en fritös. En mycket oväntad present från familjen som jag blev väldigt glad över. Visst har jag friterat en del i vanlig panna på spisen, men det lär vara något annat med en fritös.

Och det är det! Jag har än så länge friterat mig igenom diverse rotsaker, bladgrönsaker, fänkål och squash. Just squash har blivit en riktig hit hos hela familjen. Senast idag friterade jag hela tre ganska stora, men inte övermogna, frukter. Mycket gott!

Du behöver
Squash
Rapsolja
Salt

Gör så här
Hyvla eller skär squash tunt, gärna på mandolin.
Lägg skivorna på en kökshandduk eller papper som suger upp en del av fruktens vätska.
Värm olja i fritös eller i panna på spisen till cirka 180 grader.
Lägg i squash-skivorna och fritera i några minuter. Vänd gärna skivorna efter ett tag.
Lyft upp skivorna och låt rinna av på hushållspapper.
Salta.

Tips. Fyll inte upp oljan med mycket grönsaker på en gång utan fritera lite i taget, annars kyls oljan ner och resultatet blir sämre. Glöm inte att ha ett lock i närheten om oljan skulle bli för het och fatta eld. Och akta så ingen bränner sig!

På precis samma sätt kan andra grönsaker, som aubergine, rotsaker och fänkål friteras. Berätta gärna vad du tycker, om du provar. Lycka till!
/Sara Bäckmo

3 svar till “Friterade squash-chips”

  1. Ola E skriver:

    Mmmmm! Testade å fritera vaxböner förra sommaren....oooerhört gott! Måste dock ätas snabbt efter tillagning

  2. Charlotta skriver:

    Jättebra! Gjorde även eget rotsakschips på rödbeta, potatis och palsternacka. Super.
    Men du Sara. Tomatmarmeladen på gröna tomater (ur Skillnandes Skörd) är nog den godaste jag ätit! <3

  3. Josefin skriver:

    Ett tips är att även fritera bitar av squash! Först salta ur, sen bända i maizena och fritera efter det. Gott!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *