Böna med ny plats i köket - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Böna med ny plats i köket

Jag vet inte riktigt hur det blev så men någon slags succé har den här bönan ordnat för sig. Skärvaxböna är familjens nya favorit.

2011 odlade jag skärbönor och fick kanonskörd. Vi kokte och åt men tyckte det var ett riktigt lågvattenmärke. Ingen höjdare alls. Och efter det lät jag bli att odla den och satsade på brytbönor istället.

Men sen förra sommaren gjorde jag ett jobb på Gunnebos Slotts matmarknad Jordens mat och hängde med deras kock Patrik Sewerin under två dagar på en matscen. Han höll inte alls med om att skärbönan var en tråkig historia och svängde ihop något som gjorde mig i alla fall lite nyfiken.

 

Bönor i en back.

De vackra bönorna är lättskördade och varje planta ger mycket mat.

 

Nytt försök
Så inför årets säsong köpte jag både skärböna och skärvaxböna och har odlat bägge i år. Nu har jag redan hunnit skörda mängder. Och då menar jag mängder. Vilka otroligt rikgivande plantor! Viktigast av allt är förstås inte att plantorna ger stor skörd utan att... hepp... hela familjen älskar skärbönorna! Dunder och brak! Vad hände?

När jag odlade dem förra gången kokte jag bönorna, ungefär så som jag gjort med brytbönor tidigare, men alldeles för länge. Vi åt dem med smör men den starka bönsmaken (de smakar på nåt sätt mycket mer böna än brytbönorna) gjorde att det inte alls blev angenämt. Det var mest en enda stor kokt bönklump i lite sladdrigt utförande.

 

Älskar det krispiga
I år har jag istället strimlat bönorna på snedden så tunt jag bara kunnat, kanske bara en eller ett par millimeter breda. Jag har provat att koka dem i vatten - funkar. Men godast är att ångkoka dem i saltat vatten väldigt hastigt. Efter koket har jag spolat dem i kallt vatten så att kokningen avstannar. De blir superkrispiga. Som godis. Och såååå läckra! I veckan åt vi till exempel stekta smörgåsar med stekt ägg och ketchup (snabbmat som vi kallar för "morfarmackor") med ett lager kokta skärvaxbönor under ägget. Femåringen petade fram varenda liten bönbit och åt upp.

Vi har också ätit sallad med marinerade skärbönor, hastigt kokta med smör på och stekta i olivolja och vitlök. Det senare smakar som stekta kantareller. Urgott! Tipsa gärna om andra sätt att äta skärbönor på - just nu är jag högst mottaglig för nya smakupplevelser!

Nu skördar jag så mycket jag kan från plantorna och stoppar i frysen. Innan de fryses strimlar jag dem och förväller hastigt. Skärbönorna är här för att stanna. Om jag måste välja mellan de gröna skärbönorna och de cremegula skärvaxbönorna blir det de senare. De är både snygga och supergoda!
/Sara Bäckmo

 




16. augusti 2016