Stäng menyn

Begravningsblommor - Blommor till begravning

Hur går det till att beställa blommor till en begravning? Och vilka blommor kan man beställa? Här kan du läsa lite om de blommor vi gör på Skillnadens handelsträdgård.

 

Skillnadens handelsträdgård i Kalvsvik gör vi buketter och arrangemang till begravningar i Kronobergs län. Vi har lång erfarenhet av att skapa blommor till ett sista farväl. Det är inte så lätt alla gånger att veta vilka blommor som passar, vad man ska välja och hur det går till. Här har vi satt samman bilder och lite inledande info som förhoppningsvis ger svar på en del frågor.

Blommor till begravning beställs hos oss genom att maila till hej@skillnadens.se. Vi tar därefter kontakt på telefon för att höra om era önskemål.

De flesta av våra arrangemang görs av Anna-Stina Gustavsson, som har decennier av erfarenhet på området och gör de finaste arrangemang med stor känsla och omsorg. Om du vill höra Anna-Stinas tankar om binderier till begravning kan du titta på en video här.

 

Foto: Maria Fors Östberg

Foto: Maria Fors Östberg

Foto: Maria Fors Östberg

Foto: Maria Fors Östberg

 

Blommor från Kalvsvik

Vi är en liten handelsträdgård som finns i byn Kalvsvik, söder om Växjö. Till binderier använder vi först och främst blommor som vi odlat själva på gården, eller växtmaterial från naturen eller anhörigas trädgårdar. Vi månar om det personliga. Det är mycket vanligt hos oss att kunderna har specifika önskemål om växter, uttryck, färger och annat. Det är så fint att kunna hörsamma det.

Till min (Saras) familjs farväl av en anhörig gjorde jag till exempel en krans efter min mammas önskemål. Vår anhörig gillade inte hösten något vidare, och min mamma önskade därför ljusa blommor. Som en länk mellan henne och den bortgångne använde jag min mors pelargoner och doftande kryddor som grönt i kransen. Det blev verkligen en sista fin hälsning.

Ta gärna tillfället att be oss om råd och inspiration för att göra din blomsterhälsning personlig. Det är en stor fördel med att beställa blommor från en liten verksamhet, jämfört med att beställa på nätet till exempel.

Nedan kan du se exempel på olika typer av blommor till begravning från Skillnadens handelsträdgård. Observera att det endast är exempel. Allt kan gå att göras på olika vis, med olika växter och olika färger.

 

Exempel på arrangemang

KISTDEKORATION

En kistdekoration är blommor arrangerade för att läggas ovanpå kistan. De kan se ut på många olika sätt och beställs av de närmast anhöriga. Vanligt är att blommorna täcker en stor del av mitten och främre delen av kistlocket, för att lämna plats på den bakre delen för de sörjandes handbuketter.

Kistdekorationen kan göras med blommor som arrangeras i stickmassa eller som en större handbunden bukett som läggs ovanpå kistan. Ibland finns önskemål om att arrangera blommor direkt på kistan, genom att till exempel lägga blommor fingt från den avlidnes egen trädgård på kistlocket. Vi är lyhörda för alla önskemål och kan också ge förslag på miljövänliga alternativ av dekorationer.

För med pekaren över bilderna för att läsa beskrivningar av de specifika arrangemangen.

 

Detta är en klassisk liggande kistdekoration. Ofta byggs den ut med extra murgröna som nästan slingrar sig ner för kistans sida och över locket. Det är väldigt vackert. Just denna dekoration är skapad som exempel på en dekoration till en person som gillat natur och skog, kanske en skogsägare, jägare, svampplockare. Foto: Maria Fors Östberg.

 

En annan typ av kistdekoration är dessa mindre arrangemang. De görs vanligtvis som tre eller fem stycken, som arrangeras på kistlocket. De kan göras både låga och höga, allt utifrån önskemål. De blir extra fina och personliga med blommor från trädgården. Foto: Maria Fors Östberg.

 

De tre låga kistdekorationerna är gjorda med höstblommor, samt murgröna. Allt från våra odlingar och omgivningarna runt handelsträdgården. Foto: Maria Fors Östberg.

 

STÅENDE OCH LIGGANDE BUKETT

I sorgbinderier är buketter en typ av blomsterarrangemang i stickmassa. Dessa ställs på golvet runt kistan, eller sätts på en särskild ställning som kyrkan eller kapellet tillhandahåller. Buketten kan göras som stående, vilket innebär att blommorna bygger en fin höjd i arrangemanget. Den liggande versionen är lägre, med blommor som arrangeras mer horisontellt.

 

En stående bukett, med thuja som bas och både hemodlade och köpta blommor som dekoration. Kvistar från skogen gör det personligt. Foto: Maria Fors Östberg.

 

En liggande bukett i stickmassa kan göras så stor eller liten som kunden önskar och kan vara ett fint val för den som vill bidra med något mindre till en begravning. Här har dahlia, krysantemum, zinnia och lejongap använts. Foto: Maria Fors Östberg.

 

HANDBUNDEN BUKETT

En handbunden bukett är en vanlig bukett som görs helt utan stickmassa och fylls av stämningsfulla blommor enligt kundens önskemål. Det är en fin och enkel blomsterhälsning.

Handbunden bukett kan göras stående och ställs då, utan vas, på golvet bredvid kistan. Buketten görs så att stjälkarna utan problem står stadigt på plant underlag och håller blommorna upprätta på fint sätt.

En handbunden liggande bukett binds så att blommorna exponeras på bästa sätt då buketten ligger på golvet eller marken. Den här typen av bukett kan också göras som en eller flera större buketter, som läggs på kistan som en kistdekoration.

 

Den liggande buketten blir så fin med blommor i säsong. Här har vi kombinerat trädgårdens blommor med ett fåtal rosor. Många kunder tycker att rosor är det finaste som finns och vill gärna ha dem med för att hedra den som gått bort. Foto: Maria Fors Östberg.

 

En vacker buket i vitt, rosa och grönt ligger på en trälåda.

I den här buketten har bland annat malört, murgröna, flox, dahlia, rosor och rosenflockel använts. Ett fint band binder omsluter stjälkarna. Foto: Maria Fors Östberg.

 

Färgsprakande blomsterbukett med gula band.

Den stående handbundna buketten kan göras så omfångsrik som kunden önskar. Här har bland annat dahlia i olika färger använts, samt stora gula rosor, rosenskära, jätteverbena och gräs. Foto: Maria Fors Östberg.

 

VAR MED OCH GÖR BLOMMORNA

Som anhörig kan det kännas extra fint att få vara med och sätta ihop blommor till en begravning. Vi arrangerar gärna ett tillfälle då nära kan vara med och binda de beställda blommorna. Tänk på att beställa i god tid så att vi kan planera på bästa sätt.

HJÄRTA

Ett hjärta signalerar kärlek och omtanke och ger ett fint avsked från både stora och små. Hjärtat brukar läggas på golvet eller på marken bredvid kistan. Ibland läggs det på en ställning vid kistan så att syns tydligt för församlingen.

Vi kan göra hjärtan i flera storlekar, fyllda eller öppna.

 

Hjärtan kan göras med bara en enda slags blomma i, vanligtvis röda rosor, eller en mix av olika blommor. Vi använder gärna murgröna som grönt, eller gårdens buxbom på vintern. Foto: Maria Fors Östberg.

 

KRANS

En krans är en klassisk dekoration till begravning. Vi gör flera typer av kransar, utifrån våra kunders önskemål. En del önskar en krans bara fylld med blommor. Eller grönt. Andra önskar en krans klädd i granris eller thuja, med ett stort fång blommor på. Dessa kransar kombineras gärna med ett passande band med en sista hälsning.

 

Blomsterkransen i rosa är gjord av gårdens blommor arrangerade i stickmassa. Foto: Maria Fors Östberg.

 

En typ av enklare krans med mossa,prydnadsäpplen, kärleksört och hortensia. Foto: Maria Fors Östberg.

 

Vacker vit begravningskrans.

En vild och spretigkrans i enbart naturmaterial. Kransstommen är av kvistar och mossa, som blommorna stuckits ner i. Helt komposterbar och vårt mest miljövänliga alternativ. Foto: Maria Fors Östberg.

 

Vacker höstkrans.

Ännu en krans som är helt komposterbar, i hösttoner. Den här typen av krans kan göras i olika storlekar och fyllas med blommor som sörjande valt. Foto: Maria Fors Östberg.

 

Den här fina kransen är gjord på en stomme av halm och därefter täckt med thuja. Blommorna sitter fästade i stickmassa ovanpå kransen. Anna-Stina textar hälsning på banden för hand. Foto: Maria Fors Östberg.

 

HANDBUKETT

Handbukett är en liten bukett med några få stjälkar (eller endast en) sammanfogade med enkelt band. Vid begravningen läggs blommorna på kistan som en sista hälsning. Handbuketter kan göras av en mängd olika blommor utifrån kundernas önskemål. Vi har många passande blommor i vår egen odling under större delen av året, men tar gärna hem andra om så önskas. Extra fint är det att göra korta småbuketter med blommor i säsong. Dessa kan fås med eller utan papper om.

 

En hand håller en liten handbukett med en lila dahlia.

Längre handbukett med dahlia och fontängräs. Foto: Maria Fors Östberg.

 

En klassisk ros som avsked, här tillsammans med fontängräs. Foto: Maria Fors Östberg.

Vit ros

Rosor behöver inte vara röda vid en begravnng. Här är en handbukett av vit ros tillsammans med lite grönt. Foto: Maria Fors Östberg.

 

Små buketter är vackra handbuketter. Vi berättar gärna vilka blommor vi har att binda av. Foto: Maria Fors Östberg.

 

Band och kort

Om du önskar gör vi passande band och kort till dina blommor, med en sista hälsning i utskrift eller textad för hand. Kortet fästs i blomsterarrangemanget och kan fås i vitt eller naturfärgat papper. Banden fästs också i arrangemanget och kan fås med eller utan fransar i guld.

 

En stor krans klädd i thuja, med ett stort blomsterfång av dahlia, rosor, tandpetarsilja, amarant och musselsyska. Foto: Maria Fors Östberg.

 

Hållbara blommor

handelsträdgården väljer vi alltid en stor del av blommor och övriga växter utifrån säsong och vad som finns tillgängligt i vår egen odling. Oavsett årstid finns växter att skörda hos oss och vi använder gärna naturen som verktygslåda.

För dig som är extra medveten gör vi arrangemang enbart med närodlade växter, gärna med inslag av sådant du själv vill bidra med. Kanske finns det kvistar, kottar, blommor eller annat som anhöriga vill väva in i arrangemanget? Du får gärna plocka blommor själv och leverera till oss, som vi binder av.

Vi har fyra miljövänliga alternativ av blomsterarrangemang att välja mellan:

  • - krans med stomme av kvistar och mossa, som blommor arrangerats i (se bild nedan)
  • - bukett, kistdekoration, hjärta eller krans med miljövänlig stickmassa FibreFloral
  • - handbunden bukett utan stickmassa, stående eller liggande
  • - bukett eller arrangemang av närodlade och torkade blommor

 

VILKEN FÄRG?

Det är fint om blommorna till en begravning passar ihop och inte spretar för mycket vad gäller färgskala. Ett tips är att fråga anhöriga om det finns särskilda önskemål om färger på blommor så att de du bidrar med gör sig fint bredvid.

 

Vacker vit begravninskrans.

Blommor och blad i kombination, i en kransstomme gjord av äppelkvistar och mossa istället för stickmassa. Foto: Maria Fors Östberg.

 

Handbunden stående bukett är ett fint alternativ till blommor i stickmassa. Buketten kan också göras så den ser fin ut liggande. Foto: Maria Fors Östberg.

 

Om du vill måna miljön är det i första hand en god idé att undvika importerade blommor. Dessa belastar miljön genom odling (där till exempel bekämpningsmedel som ej är godkända i Sverige förekommer), stor energiförbrukning och långa transporter. Välj hellre närodlade/svenskodlade blommor anpassade för aktuell årstid.

 

HÅLLBARHET

Hos oss kan du välja typ av stickmassa till dina blommor. Vi jobbar i klassisk Oasis och i FibreFloral. Den senare är en komposterbar stickmassa som tillverkas av en vulkanisk massa. Vid nedbrytning omvandlas den till stenmjöl, som inte belastar miljön på samma sätt som vanlig Oasis (som ej kan komposteras). FibreFloral är dock ett dyrare material som tar längre tid för oss att använda än traditionell stickmassa.

 

Så går det till att beställa

Du kan beställa blommor till begravning direkt från oss på handelsträdgården. Om du är närmast anhörig går det också bra att beställa via din begravningsbyrå, som då sköter kontakten med oss. Ange då att du önskar blommor från Skillnadens handelsträdgård i Kalvsvik.

Vid beställning är det lättast att skicka ett mail till oss på hej@skillnadens.se där du anger ditt ärende samt telefonnummer. Därefter tar vi kontakt med dig. Det finns möjlighet att komma till oss för att få hjälp att välja typ av arrangemang och blommor. Vi gör alltid vårt bästa för att möta dina önskemål.

Vi gör oftast blommorna dagen innan begravningen för att de ska vara så fräscha och fina som möjligt. Om blommorna hämtas på plats hos oss ger vi råd om hur de ska förvaras för att vara fina till begravningen. Vi levererar också blommorna direkt till ceremonin, i god tid innan, om du önskar det.

Prisuppgifter för blommor och leverans ger vi dig vid beställningen efter att vi hört om dina önskemål. Betalning sker vid avhämtning, via kort eller Swish. Vi kan också skicka en betallänk via e-post alternativt fakturera. Det är vanligt att faktura skickas till begravningsbyrån för att läggas till dödsboet.

 

BESTÄLL I GOD TID

Tänk på att beställa dina blommor i god tid. För att vi ska kunna förbereda blommorna är det bra om vi har beställningen cirka 2 veckor innan begravningen. Detta är särskilt viktigt då vi behöver ta hem blommor enligt särskilda önskemål.

 

Vi som gör begravningsblommorna på Skillnadens handelsträdgård i Kalvsvik är Anna-Stina Gustavsson och Sara Bäckmo. Anna-Stina har flera decennier av erfarenhet kring binderier, är högt uppskattad för att alltid möta kunderna med största respekt och göra arrangemang som förmedlar känslor genom vackra kompositioner. Jag, Sara Bäckmo, lär mig hantverket med stor ödmjukhet och jobbar för att på så många sätt som möjligt föra in hållbarhet i vårt arbete.

Varmt välkommen till oss på handelsträdgården för att beställa blommor till begravning!

Hälsningar Sara & Anna-Stina

09. oktober 2022