Tre täckmaterial från trädgården - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Tre täckmaterial från trädgården

I täckodlingen frodas grönsaker och blommor. Gott om näring, gott om fukt och minimal konkurrens från ogräs. Nu måste jag mata bäddarna med mer material.

Virginiatobak och klematis i en täckodlad bädd, Skillnadens Trädgård 2015.

 

När jag först anlade köksträdgården 2011 trodde jag att det skulle bli svårt att gödsla hela den stora ytan. 350 kvadratmeter kräver en del gödning för att kunna producera den mängd grönsaker jag ville odla. Allt löstes ganska kvickt genom att jag började täckodla. Utöver ett gäng säckar gräsklipp från grannarna klarar jag av att odla det täckmaterial jag behöver här på den egna tomten. Och tillsammans med nässelvatten och kissvatten är jag då i stort sett självförsörjande på gödning. Inte en enda säck köpegödsel har passerat tomtgränsen på flera år.

Här är tips på tre täckmaterial från trädgården att använda i odlingen under sommaren:

 

Gräsklipp ligger under potatisplantorna.

 

Gräsklipp

Gräsklipp är en dunderkur för täckodlingen. Rikt på kväve. Dessutom gör det jorden porös och fin när det bryts ner. Det är en av fördelarna med täckodling, jämfört med en del andra gödsel, att det hela tiden tillförs en mängd material som blir till ny jord allt eftersom. Jorden späds liksom ut.

Jag använder allt gräsklipp vi får från den egna trädgården till köksträdgården. Några gånger per år låter vi gräsklippet ligga kvar på gräsmattan för att göda den istället för grönsakerna, det räcker gott och väl för att hålla den i god form. Dessutom hämtar jag säckavis med gräsklipp från grannarna och tidigt på våren brukar jag också ta en laddning från kyrkan i byn.

Gräsklippet lägger jag i vallar mellan raderna av grönsakerna. Om grönsakerna står så tätt att de riskerar att skadas om jag knör ner material emellan raderna lägger jag en ordentlig kant som en ram runt hela bädden.

Kålen blir jättefin om den får gräsklipp under sommaren.

 

Ogräs ligger på toppen av en täckodlad bädd.

 

Ogräs

Även om min trädgård täckodlas producerar den en del ogräs. Det kommer till exempel från perennlanden, kantklippningar och de bäddar som ännu inte hunnit att täckas. Jag låter ogräset bli en del av täckodlingen. På så sätt spar jag tid genom att jag inte behöver sköta om en stor kompost eller gå fram och tillbaka till komposten med materialet och sedan bära det därifrån i form av jord. Det blir jord på plats i landet istället.

Jag är inte rädd för att ogräset ska fröa av sig. Det är mycket lite ogräs som får fäste i grönsaksodlingen. Allteftersom lager efter lager av täckmaterial läggs på odlingen verkar fröerna tappa sugen. Det som ändå gror är mycket lätt att störa genom att krafsa lite i täckmaterialet.

Ogräset lägger jag på toppen av täckmaterialet och där torkar det upp innan nästa lager läggs på. I år har det varit en blöt inledning på sommaren och då har jag lagt ogräset att torka upp på en sten innan lägger det i odlingen. Inom kort bryts ogräset ner och blir till jord. Ett perfekt kretslopp. Jag täckodlar med alla de typer av ogräs som jag har i trädgården. Bärbuskarna får perfekt gödning bara genom ogräs.

 

skillnadenstradgard_tackodling_vaxtdelar

 

Blast och växtdelar

Det är perfekt att använda växtdelar i täckodlingen. Istället för att slänga blast, stjälkar, blad och annat som ratats i grönsaksodlingen på komposten så lägger jag det där det hör hemma - i täckodlingen. Det är i de flesta fall gröna fina växtdelar som innehåller fin näring. I täckodlingen blir de till jord.

Under säsongen är det trots allt ganska mycket som odlas i köksträdgården som inte är ätbart. Tänk på alla gurkväxter, foderblad på kålen, bönplantorna, palsternacksblast och annat. Så fort jag har blast över lägger jag tillbaka det i täckodlingen. På bilden syns bortrensade morötter som går i blom. Trots att roten är ganska stor så är den i det närmaste oätlig med sin mycket träiga kärna. De blir till täckmaterial istället.

Precis som annat täckmaterial lägger jag växtskräpet mellan raderna av grönsaker. Den som tycker det ser skräpigt ut att odla på det här sättet kan gömma täckmaterialet under stora blad i kållandet eller mellan raderna av yvig potatisblast.

Tjocka stjälkar eller stammar, från till exempel majs, solrosor och kål, använder jag inte i täckodlingen. De blir istället fin mat i odlingsbäddar där jag gräver ner dem till hösten.

 

Det är fortfarande inte för sent att börja täckodla. En stor del av säsongen ligger fortfarande framför oss. Med täckodlad köksträdgård sköter gödningen sig själv, ogräset minskar och behovet av vattning blir inte lika stort. Många fördelar.
/Sara Bäckmo

 

15. juli 2015