Spenat för var dag - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Spenat för var dag

Nej, det kan inte bli för mycket spenat! Det kan vara världens bästa grönsak, både vad gäller smak, matlagning och odling. Mat för var dag. Här är veckans podd-avsnitt!

Alla hushåll har sina grönsaksfavoriter. Spenat är definitivt en av våra. Jag odlar på alla håll och kanter nu under våren - det går åt en hel del blad till en stor familj.

I veckans avsnitt av podden Två odlare emellan - Bäckmo & Wätterbäck rosar jag spenaten, medan Johannes dissar en av hälsotrenderna med nyss nämnda grönsak. Ja, jag dissar också, lite.

Veckans avsnitt sponsras av Impecta Fröhandel och Nelson Garden. Det här är vårt åttonde avsnitt av Två odlare emellan och det är så himla kul att göra den här produktionen. För varje vecka ökar antalet nedladdningar och vi förundras över att grönsaker, jord, mat och två odlingsnördar får sånt gensvar. Tack! Alla avsnitt finns att höra på www.tvaodlareemellan.se.

Just nu pågå det stora #spenatupproret och jag vill verkligen påminna dig om att bli med. Det här är en uppmaning att vinterså spenat och skicka mig info till en liten sammanställning. Jag vill kunna presentera en liten lista över hur sådd och skörd ser ut i olika delar av landet och i andra länder där Skillnadens följare finns. Läs mer om #spenatupproret här.

 

Spenat i täta plantor.

De här späda spenatbladen har bredsåtts i en bred sträng i varmbänken, 2016. Perfekta småblad till smörgåsar.

 

En odlingsbädd på friland täckt av fiberduk

På friland går det att odla stora mängder spenat som en första gröda. Fiberduken gör det lite extra varmt och redan i maj kan jag skörda stora fina blad.

 

Mörkt gröna spenatblad i närbild.

De övervintrade spenatplantorna är kraftiga och fina. Redan i februari ger de skörd.

 

Avslutningsvis vill jag göra dig lite förväntansfull på vad du har att vänta dig av vintersådderna. Är inte det här vad ett odlaröga behöver se nu i vintertid? Hos mig är det bara fråga om veckor kvar innan skörden börjar. Först ut är de övervintrade plantorna i tunnelväxthuset, jag räknar med att de börjar producera i senare delen av februari.
/Sara Bäckmo

15. februari 2017

2 svar till “Spenat för var dag”

  1. Sofia skriver:

    Är superpepp på att hänga på ditt spenatuppror men är fast inne i en vabsoffa... Den lilla tid som jag kan få till går till att sköta varmbänkarna som puttrarar på.
    Har ändå sått två platser med spenat redan tidigare i vintras. En kallbänk och en liten frilandsyta. Men nu vill jag fylla två av frilandsbäddarna. Gissa om det är frustrerande att kika ut genom fönstret och se solen lysa på grönsakslandet men inte komma ut...
    Tack för att du inspirerar till att odla på nya och spännande sätt!

  2. Jonathan skriver:

    Ja, det här blir kul lyssning på bussen hem ikväll!
    Vi blir också superinspirerade av din blogg och har lärt oss massor här sen vi flyttade ut på landet och försöker bli mer självförsörjande. I helgen kommer min granne med en knapp kubikmeter hästskit till vår varmbänk, det ser jag också fram emot.
    När ni diskuterade varmbänkar i podden för några avsnitt sedan så kom frågan om lämplig isolering upp, tänkte att jag skulle bidra lite där. Vi har får som måste klippas, och speciellt vinterullen är det svårt att hitta användning för. Det blir enorma mängder som är sjukt bra isolering och inte tar stryk av att bli blött, utmärkt att peta in runt om. Och det är samma för alla fårägare, nästan ingen har avsättning för ullen, så har man får i krokarna så tycker jag man ska stanna till och fråga om man kan få några säckar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *